Kentsel gelişimde dönüşüm projeleri: Süreç ve aktörlerin tanımlanması, Zeytinburnu örneği
Transformation projects in urban development: Definition of process and actors, Zeytinburnu case
  1. Tez No: 222185
  2. Yazar: ONUR DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüsüm, Kentsel Gelisim, Kent planlama, KentselTasarım, Zeytinburnu, Urban Transformation, Urban Development, City Planning, UrbanDesign, Zeytinburnu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsanlar tarih boyunca yönetim yerleri olan kentlerde ya da üretim yerleri olankırlarda yasamıslardır. Ancak metropoliten kentler, bu iki yerlesim formunu daiçeren yeni bir olusum haline gelmistir. Bunun temel nedeni hızlı vedenetlenemeyen kentlesme ve kentlerin, bu kentlesme sonucunda iki boyutluolarak yayılmasıdır. Bu yayılma özellikle kent içi alanlarda sosyo-ekonomik vefiziksel problemlere yol açmaktadır. Bu olumsuz faktörler, kentsel müdahaleninher seklinin; bu gerek sıhhilestirme, gerek kentsel koruma, gerekse tümdenyenileme olsun, kentin dısa dogru degil de nasıl içten gelisebilecegini göstermekadına metropollesen kentler için oldukça büyük bir önem tasıdıgını ortayakoymaktadır.ste bu çalısmada kentsel dönüsüm kavramları tanımlanmıs, ortaya çıkısnedenleri ile Türkiye ve diger ülkelerdeki yansımaları degerlendirilmistir. Bubilgiler ısıgında kentsel dönüsüm modellerinin nasıl olusturulabilecegi ve hangiaktörlerce gerçeklestirilebildigi irdelenmis, son olarak güncel bir dönüsümprojesi olan Zeytinburnu Dönüsüm Projesi için son dönemde yapılmıs olançalısmalardan bahsedilerek sürece iliskin bir degerlendirme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, people lived in the cities which were administrativeplaces or in the countries which were production areas. However themetropolitan cities become formations that involve both of these settlementforms. The main reasons of this formation can be defined as the rapidly anduncontrolled urbanization and the two-dimensional sprawl of the cities becauseof the urbanization. This sprawl causes socio economic and physical problemsespecially in the city centers. These negative factors evoke all forms of the urbanintervention, such as urban revitalization, urban conservation, and urbanrenewal, to state how the cities can be developed by improvements in the innercityinstead of improvements towards outside.In this study, the concepts of the urban transformation were described and thereflections of this concept to Turkey and other countries were evaluated with itsforthcoming reasons. Consequently, examples from Turkey and other countrieswere examined to define how models of urban transformation can beconstituted and who the key actors should be. Afterwards, evaluations weremade for Zeytinburnu Transformation Project, one of the currenttransformation projects in Istanbul, mentioning the recent studies made in thisfield.