Yaşam kalitesi ve kullanıcı memnuniyetinin kentsel tasarımdaki etkisine çok boyutlu yaklaşım
Multidimensional approach to quality of life and user satisfaction effect on urban design
  1. Tez No: 222184
  2. Yazar: HARİKA KABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALE ÇIRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yasam Kalitesi, Memnuniyet, Kentsel Tasarım, Quality of Life, Satisfaction, Urban Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çok boyutlu bir yapıya sahip olan yasam kalitesi, mutlu insanlar ve saglıklı bir toplumda önemli bir olgu ve degerlendirme aracı olarak düsünülmektedir. Yasam kalitesi ölçümlerinde memnuniyet ve konut alanı memnuniyeti kavramları detaylı olarak ele alınmaktadır. Yasam kalitesi ve konut alanı memnuniyetinin literatürde yapılan çalısmaları degerlendirilmis ve degerlendirilen parametrelerin sonuçlarına yer verilmistir. Yasam kalitesinin gelistirilmesi için yapılacak olan çalısmalar, bireylerin ve toplumun yasam kalitesi hakkındaki düsüncelerini, duygularını, memnuniyetlerini ve algılarını anlamamızı saglamaktadır. Bu çalısmada, degisen kentsel alanda yasam kalitesi kriterlerini ve konut alanı memnuniyet göstergelerini inceleyerek kaliteye çok boyutlu bir yaklasım modeli olusturulması amaçlanmıstır. Yasam kalitesi ve konut alanı memnuniyeti konuları ile ilgili olarak yapılan arastırmalar incelenerek bu konunun degerlendirilmesi farklı bir bakıs açısıyla yapılmaya çalısılmıstır. Bu kapsamda yasam kalitesi ve memnuniyet kavramlarının degerlendirildigi bir yaklasım ortaya konulmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Multidimensional concept of quality of life is thought as an important phenomenon and assessment element of happier people and healthy community. The concepts of satisfaction and residential satisfaction have been mentioned in detail in quality of life measurements. In the literature studies of quality of life and user satisfaction have been evaluated and the assessment of parameters has been discussed. The studies for improving the quality of life have been provided to understand both person and community thoughts, feelings, satisfaction and perceptions. In this report, the aim has been made a multi dimensional approach to urban area while has been examined the quality of life indicators and residential satisfaction criteria. The studies of quality of life and user satisfaction have been discussed, the evaluation of the issue have been tried to find out another point of view. As a result, the concepts of quality of life and satisfaction have been evaluated have been tried to improve an approach.