Çok alçak frekans elektromanyetik yöntem (very low frequency electromagnetic method, VLF-EM) interaktif veri işleme ve değerlendirme programı: VLFINTERP
Very low frequency electromagnetic method (VLF-EM) interactive data processing and interpretation package: VLFINTERP
- Tez No: 222255
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÇİN ÖZÜRLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Alçak Frekans Elektromanyetik Yöntem, interaktif bilgisayar programı, MATLAB, veri isleme, degerlendirme, haritalama, Fraser, Karous-Hjelt, Chouteau süzgeci, Very Low Frequency Electromagnetic Method, interactive software tool, MATLAB, data processing, interpretation, mapping, Fraser, Karous-Hjelt, Chouteau filter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
VLF-Elektromanyetik yöntem, tüm dünyada sıg iletken yapıların arastırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ölçümlerde farklı parametre ve frekanslar için çok sayıda veri elde edilmektedir. VLFINTERP, gereken tüm veri islem asamalarını tek bir paket içinde toplayarak degerlendirme islemini hızlandırmak amacıyla gelistirilmis interaktif bir bilgisayar programıdır. MATLAB ortamında gelistirilen program, yöntemde ölçülen dört parametre ve üç farklı frekans için aynı anda islemler yapılmasına olanak saglamaktadır. VLFINTERP interaktif veri isleme ve degerlendirme programı, verilerin kontrolü ve gürültülerden arıldırılması amacıyla çesitli veri islem süzgeçlerini ve yönteme özgü degerlendirme amaçlı süzgeçleri içermektedir. VLFINTERP programı, dört farklı parametre için ham verilerin grafik gösterimlerinin yanısıra Fraser IP (birincil manyetik alanın ikincil manyetik alana oranının gerçel bileseni, in-phase), esdeger akım yogunlugu ve göreli görünür özdirenç grafikleri ve derinlik kesitlerini de içermektedir. VLF-Elektromanyetik yöntem verilerinin degerlendirilmesinde esdeger akım yogunlugu derinlik kesitleri yaygın olarak kullanılmakla birlikte Fraser IP derinlik kesitlerinin kullanımı yaygın degildir. Bir yenilik olarak, bu programla diger derinlik kesitlerinin olusturulmasında kullanılan metoda benzer bir teknikle göreli görünür özdirenç derinlik kesitleri olusturulmustur. Ayrıca, VLFINTERP, ham verilerin kontur haritaları, süzgeçlenmis verilerin kontur ve kat haritaları biçiminde gösterimlerini içermektedir. Programın GPS okumaları ile alınan bölgesel arazi koordinatları ile çalısması nedeniyle kısa zamanda verilerin degerlendirilmesi ve baska jeofizik yöntemler ve jeolojik bilgiler ile iliskilendirilmesi mümkün olabilmektedir. Bütün bunlara ek olarak, VLFINTERP programı, birincil ve ikincil manyetik alanlar ile çizgisel kaynak, sokulum ve küre gibi bazı basit model yapılar için polarizasyon elipsinin degistirgenlerini hesaplayan bir modelleme islecini içermektedir.
Özet (Çeviri)
VLF-Electromagnetic method is widely used for the detection of shallow conductive structures. During data acquisition, large data sets are collected for different parameters and frequencies. VLFINTERP, is an interactive software tool that is designed for the purpose of speeding up the data interpretation while combining all the required processing stages within a single package. The program is developed in MATLAB programming language and it allows data processing and interpretation with four parameters and three frequencies, simultaneously. VLFINTERP interactive data processing and interpretation package includes different kinds of filters for denoising data and the special filters for data interpretation. Also it creates the raw data graphs for four different parameters and Fraser IP (real component of primary and secondary magnetic field ratio, in-phase), equivalent current density and relative apparent resistivity graphs and depth sections. Equivalent current density depth sections are widely and Fraser IP depth sections are rarely used for VLFElectromagnetic data interpretation. As an improvement of this program, relative apparent resistivity depth sections are created by a method like the other depth section creation methods. VLFINTERP software tool, also, includes contour maps of raw data, contour and layer maps of filtered data. It is possible to relate outputs of VLFINTERP with results of other geophysical methods and geological maps, because it works with GPS or local coordinates of investigation area. In addition, VLFINTERP includes a modelling tool to calculate primary and secondary magnetic fields and parameters of polarization ellipse for some simple model structures like line source, dike and sphere.