Perlit katkılı hafif betonların mekanik özellikleri ve ısı yalıtımı
Mechanical properties and thermal isolation of perlite added lightweight concretes
- Tez No: 222254
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ KARAOSMANOĞLU, DOÇ.DR. GÜLHAYAT NASÜN SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perlit, Hafif Betonlar, Türkiye, Yalıtım, Agrega, Perlite, Lightweight Concretes, Turkey, Isolation, Aggregate
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, hacimce değişen oranlarda genleştirilmiş perlit ve doğal kum içeren hafif betonlar üretilmiştir. Üretilen çeşitli birim ağırlıklardaki hafif agregalı betonların, basınç dayanımları, elastisite modülleri, ısıl iletkenlikleri, su emme oranları ve kılcallık katsayıları ile birim ağırlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Hafif betonlara yapılan deneyler sonucunda, denenen koşullar için beton karışımlarındaki genleştirilmiş perlit miktarı arttıkça, işlenebilirliğin arttığı saptanmıştır. Hafif betonlara yapılan mekanik deneyler sonucunda, seçilen koşullar için hafif betonların birim ağırlıkları düştükçe basınç dayanımlarının ve elastisite modüllerinin düştüğü belirlenmiştir. Perlit katkılı hafif betonların ısıl iletkenliği ile birim ağırlıkları arasında lineer bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca betonların içindeki genleştirilmiş perlit miktarı arttıkça, hafif betonların su emme oranları ve kılcallık katsayıları da artmaktadır. Çalışmada denemesi yapılan hafif beton bileşimleri için, ulaşılan sonuçlar topluca değerlendirildiğinde; tüm perlit katkılı hafif beton bileşimlerinin normal betonlara kıyasla yüksek ısı yalıtımı sağladığı, hacimce toplam agreganın, % 40 ve % 60'ı oranında genleştirilmiş perlit içeren hafif betonların yapısal/yalıtım beton türüne girdiği, % 80'i oranında genleştirilmiş perlit içeren hafif betonların ise yalıtım betonu türüne girdiği ve bu amaçlı kullanım için uygun olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, lightweight concretes contain changing volume ratios of expanded perlite and natural sand are produced. The relations between compressive strengths, elasticity modulus, heat conductivities, water absorption ratios, capillarity coefficents and unit weights of lightweight aggregate concretes, which are prodeced in different unit weights are investigated. As results of experiments that are made on lightweight concretes, it is determined that as the amount of expanded perlite increases in the concrete?s compositons, workability of lightweight concretes increase. As a result of mechanical experiments which are made on lightweight concretes, it is determined that compressive strengths and elasticity modulus of concretes reduce as the unit weights of concretes reduce. There is a linear relation between the thermal conductivity and unit weights of perlite added lightweight concretes. Also water absorption ratios and capillarity coefficents of lightweight concretes increase with increase of perlite content in the concretes. When the results of lightweight concrete compositions are evaluted as a whole; all of the perlite added lightweight concrete compositions provide ultimate heat insulation when compared with normal weight concretes, it is disclosed that lightweight concretes, containing expanded perlite 40% and 60% by volume of total aggregates, can be classified as structural/insulating concretes and containing expanded perlite 80% by volume of total aggregates, can be classified as insulating concretes and are suitable for mentioned purposes.