Temel tasarım eğitimine destek bir veri tabanı önerisi
A database proposal supporting basic design education
- Tez No: 222256
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Temel Tasarım, Temel Tasarım Eğitimi, Görsel Hafıza, Veri Tabanları, Basic Design, Basic Design Education, Visual Memory, Databases
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalısma, mimarlık eğitimi müfredatında önemli bir yeri olan `temel tasarım' dersine destek verecek görsel bir veritabanı modeli olusturulmasına yöneliktir. Gelistirilecek model, multimedya teknolojisi ile bilginin elektronik ortamda depolanması ve öğrencilerin etkilesimli olarak faydalanmalarına olanak sağlayacaktır. `Temel tasarım' stüdyosunu elektronik ortamda destekleyici, etkilesimli ve dinamik bir veritabanı gelistirilmesi çalısmanın temel hedefidir. Belirlenen amaca yönelik çalısma bes bölümden olusacaktır. Giris bölümünde çalısmanın amacı, sınırları ve kapsamı yer alacaktır. ?kinci bölümde, elektronik ortamda bilgi incelenecek ve temel kavramları olan interaktivite , dinamizm ve çoğulortam ele alınacaktır. Bununla birlikte veritabanlarının yapıları hakkında bilgi verilerek, kullanılacak görsel veritabanının yapısal özellikleri açıklanacaktır. Üçüncü bölümde, mimarlık eğitim programları içerisinde temel tasarım stüdyosunun içeriği incelenecektir. Temel tasarım eğitiminin baslangıcı olarak kabul edilen Bauhaus eğitimi; ders içerikleri, amaçları ve tasarım eğitimine olan etkileri ile incelenecektir. Bununla birlikte temel tasarım dersi eğitimine çağdas yaklasımların da ele alınacağı bölümde, çesitli üniversitelerin müfredatları incelenerek arastırma yapılacaktır. Dördüncü bölümde, `temel tasarım dersi' eğitiminde kullanılacak görsel veritabanı önerisi yer alacaktır. Buna göre, öğrencinin `temel tasarım' dersi ile ilgili arastırma yapabileceği yazılı ve görsel bir kütüphanenin yer alacağı modelde, ayrıca bireysel bilgi olusturup depolama olanağı ve bilginin güncellestirilmesi özellikleri bulunacaktır. Besinci bölümde ise, sonuçlar tartısılarak model değerlendirilecek ve geleceğe yönelik öneriler yer alacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to improve a database model to support basic design lecture which is indispensable for the architectural design education. The model will be used to store information in order to interact with students in the electronic space using multimedia technologies. The main object of the study is to develop an interactive and dynamic database that support basic design studio electronically. The study will be formed in five chapters according to its aim. In the introduction chapter, the aim and the content of the project will take part. In the second section, information in the electronic media, interactivity, dinamism and multimedia will be searched. Also databases will be researched with their structures and advantages. In the third section, the basic design studio and its contents in the architectural curriculum will be studied. Bauhaus education which is accepted as the starting point of basic design education will be searched with its curriculum, objectives and the influences on today's design education. In addition to these, contemporary approaches will be researhed through national and international design schools. In the fourth chapter, the database model assisting basic design education will take part. The model will support different kinds of media students can research, visualize, interact and update. In the fifth chapter, the model will be evaluated and future proposals will take part.