Eviricileri harmonik eliminasyonunda optimum anahtarlama açılarının genetik algoritmalar ile elde edilmesi
Determining optimum switching angle at harmonic elimination of inverters by genetic algorithms
- Tez No: 222269
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİN TACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eviriciler, Harmonik eliminasyonu, Genetik algoritmalar, Inverters, Harmonic Elimination, Genetic Algorithms
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada, evirici çıkısındaki tam sinüs olmayan isarette meydana gelen harmonikleri bastırabilmek için, isaretin fourier serisi açılımından elde edilen denklemlerdeki anahtarlama açılarının yerlerinin bir arama ve optimizasyon yöntemi olan Genetik Algoritmalar mantıgı ile yazılan Matlab programı sayesinde bulunması amaçlanmıstır. Optimum anahtarlama açıları, birinci harmonik genligini en büyük, bastırılacak harmonik genliklerini de en küçük yapan açılardır. Eviriciler ve eviricilerde harmonik eliminasyonu üzerinde durulmustur. Genetik algoritma ve genetik algoritma içerigi hakkında bilgi verilmistir. Harmonik eliminasyonu için gerekli matematiksel temeller olusturularak problem genetik algoritmaya uygulanmıs ve gerekli tanımlar yapılarak programın çalısması adım adım anlatılmıstır. Sonuçta, klasik yöntemlerle bulunan bazı sonuçlar ile genetik algoritmalar ile elde edilen sonuçlar karsılastırılmıs ve yöntemin basarısı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, determining optimum switching angle in equation which is obtained from fourier series extension at Matlab program by genetic algorithms in order to eliminate harmonics on non sinusoidal signal that is occurred at output of inverter is purposed. Optimum switching angles make primary harmonic amplitude to be biggest and also harmonic amplitude which will be eliminated to be smallest. Inverters and harmonic elimination at inverters topics have been dwelled on. Information on genetic algorithms and genetic algorithms contents is given. Program development step by creating enough mathematical basic which is desired for harmonic elimination, desired declaration and application on genetic algorithms are explained. In conclusion, comparison of result which is determined by conventional methods and result which is determined by genetic algorithms is done and success of genetic algorithm method becomes visible.