Yüksek binalardaki insan trafiğinin kontrol edilmesinde bulanık mantık yaklaşımı
A fuzzy approach to control the human traffic in tall buildings
  1. Tez No: 222293
  2. Yazar: OKTAY TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FUAT GÜRLEYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Asansör, asansör kontrol sistemleri, bulanık mantık algoritmaları, Lift, lift control systems, fuzzy logic algorithms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısmada, modern kentlerdeki yüksek binalarda kullanımı hızla gelisen asansör grup kontrol sistemlerinin karmasık trafiginin yönetilmesinde bulanık mantık algoritmalı kontrol önerisi getirilmektedir. Koridor çagrısı yönlendirme yöntemine dayanan kontrol önerisinde, klasik asansör grup kontrol sistemlerinin gelen çagrılara yetebilme niteliginin yanında belirlenen performans sınırları içerisinde en uygun sekilde hizmet verilmesinin önemi belirtilmektedir. Kabinlerin çagrı katına yakınlık derecesini belirten agırlık katsayısı ortalama bekleme süresi, güç tüketimi, uzun süre bekleme olasılıgı degerleri ve saat dilimi yorumlanarak bulanık bir degiskenle ifade edilir. Bulanık çıkarım sonucunda, tahmini hizmet verebilme süresi ve çagrı katına yakınlık degerlerinin fonksiyonu seklinde tanımlanan öncelik fonksiyonuna göre koridorlardan gelen kat çagrısına en uygun hizmeti verebilecek kabin ataması yapılmaktadır. Ek B' de sunulan ve Matlab ortamında gelistirilen yazılım ile getirilen trafik önerisinin simülasyonu incelenmis, degisik trafik durumlarıyla gelistirilen yazılım tanıtılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study there is a fuzzy logic control suggestion to manage the complex traffic of the elevator group control systems? rapidly developing usage in tall buldings in modern cities. In this control suggestion using the hall call assignment method, besides the adequacy of the conventional elevator grup control systems to serve a passenger?s call , the importance of selecting the best service inside the specified performance criterias is defined. The weight coefficient of the proximity of each car near the hall call floor is stated with a fuzzy variable by observing the average waiting time, power consumption, long waiting probability and the current time zone. At the end of the defuzzification, according to the priority functions defined with variables estimated service time and the proximity to the hall call floor , the most suitable car to serve is assigned to hall call. The simulation of the suggested control ,with the software written in the Matlab code editor and presented in annex B , has been taken into consideration and the developed software is presented for different traffic situations.