Measuring emotions in product design: A study on emotional responses to conceptual car designs
Ürün tasarımında heyecan ölçümü: Konsept otomobillere karşı duyulan heyecanlar üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 222322
  2. Yazar: EZGİ ERDOĞAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Heyecan, Heyecan Veren Tasarımlar, Heyecan Ölçümü, Ürün Heyecanları, Emotion, Pleasure, Emotional Design, Measuring Emotions, Product Emotions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Ürün tasarımında heyecan konusu son yılların en hızlı gelisim gösteren konularından biri haline gelmistir. Bu sebepten dolayı bu arastırma projesinde ürün tasarımı ve olusan heyecanların iliskisi incelenecektir. Bu arastırmanın odagı ürünlerin dıs görünümünün bıraktıgı etkiyi incelemek olacaktır. Bu tez çalısması bes ana bölümden olusmaktadır. lk bölüm yapılan çalısmanın amacını anlatan giris bölümüdür. kinci bölüm literatür taraması bölümü olup, dört alt bölümden olusmaktadır. Birinci alt bölümde, heyecan, heyecan çesitleri, heyecan-kültür iliskisi teorilerle açıklanmaktadır. kinci alt bölümde, heyecana dayalı tasarım, tasarımda zevk, ürün heyecanları ve heyecan veren ürünler konuları açıklanmaktadır. Üçüncü alt bölümde, heyecan veren ürün tasarlama yöntemleri konusunda bilgi vermektedir ve dördüncü alt bölümde ise ürün degerlendirme yöntemleri ve ürün heyecanı ölçme yöntemleri anlatılmaktadır. Tezin üçüncü ana bölümünde ise yapılmıs arastırmanın yöntemi ve asamaları açıklanmaktadır. Tezin amacı, katılımcıların verilen ürünlere karsı gösterdigi heyecansal tepkilerin ölçülmesi ve farklılıkların belirlenmesidir. Bu farklılıkları belirlemek için MANOVA (Multiple Analysis of Variance) yöntemi kullanılmıstır. Arastırmanın sayısal sonuçları, dördüncü ana bölüm olan Sonuçlar kısmında sunulmustur. Son bölüm olan Tartısma ve Son kısmında ise arastırmanın sınırlamalarıyla birlikte bulgular tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Emotions have become one of the most progressive topics of product design discipline in recent years. The thesis was structured in five chapters. The first chapter of the thesis was an introduction that explains the aim of the study. The second chapter was the Literature Review chapter that explained the emotions, emotion types, the connection between emotion and culture were discussed through theories in the first section. In the second section of the literature review chapter, the terms ?emotional design?, ?pleasure?, ?product emotions? and ?emotional products? were defined and explained. The third section of the literature review chapter examined the methods of designing emotional products, and the fourth section was on product evaluation and emotion measurement methods. Following the literature review chapter, the third chapter was Methodology chapter that explained the steps of the research and its components. Similarities and differences of emotional responses among genders were explores using multiple analysis of variance (MANOVA) procedures. In the Results chapter, the descriptive statistics of participants? emotional responses to seven conceptual car designs measured by PrEmo (Product Emotion Measurement Instrument) and the comparison of gender differences were presented. Finally, the findings and the limitations of the study were presented in Discussion and Conclusion chapter.