Alternatives for four stroke motorcycle engine oils
Dört zamanlı motorsiklet motor yağları için alternatifler
- Tez No: 222331
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Chemical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Biyoyaglama Yagları, Motor Yagları, Motorsiklet Motor Yagları, Kanola Metil Ester, Biolubricant, Motor Oil, Motorcycle Motor Oil, Canola Methyl Ester
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Günümüzde mineral ve sentetik yaglama yagları kullanılmaktadır. Fakat günümüzde, gelisen ekolojik kaygılar ve sınırlı petrol kaynaklarından dolayı doga dostu biyobazlı yaglama yaglarının önemini arttırmıstır. Biyobazlı yaglama yaglarının petrol ithali yerine kullanılması ayrıca önemlidir. Yaglama yaglarında en fazla kullanım motor yaglarındadır. Bu çalısmada, mineral, sentetik ve biyobazlı yaglama yaglarından baslayarak; mineral, sentetik, biyomineral ve biyosentetik 10w40 motorsiklet motor yagları üretilmis, yaglama yagı özellikleri ve yaglayıcılık özellikleri belirlenmistir. Sonuçlar %5 oranında biyobazlı yaglama yaglarının, mineral ve sentetik bazlı 10w40 motorsiklet motor yaglarında kullanımının mümkün oldugunu göstermistir. Ayrıca, biyobazlı yaglama yaglarının harmanlanmasıyla birlikte, yagların yaglayıcılık özelliklerinde de artıs gözlenmistir. Biyomineral ve biyosentetik 10w40 yaglar, motorsiklet motor yagları için alternatif olarak önerilmistir.
Özet (Çeviri)
Today, mineral and synthetic based lubricants are widely used. But for the reason of ecological aspects, which are gaining importance in nowadays and limited resources of mineral oils, environmentally friendly biobased lubricants are gaining importance. Biobased lubricants are also important for using national resources rather than importing crude oils which are limited. The main consumption of lubricant market is motor oils. In our study, starting from mineral, synthetic and biobased lubricants; mineral, synthetic, biomineral and biosynthetic based four stroke motorcycle engine oils (10w40) are prepared, then lubricant and lubricity properties of the motor oils are determined. The results show that 5% of biobased lubricants will be suitable for preparing 10w40 motor oils in both mineral and synthetic based motor oils. Also improvements in the lubricity properties with the blend with biobased lubricants are seen. Biomineral and biosynthetic 10w40 motor oils become alternatives as motorcycle motor oils.