Designation of the compensation of the environmental damage caused by oil spills with toxicity
Petrol dökülmeleri sonucu oluşan çevresel hasarın tazminatının zehirliliğe bağlı olarak belirlenmesi
- Tez No: 222330
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TALINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol Dökülmesi, Toksisite, Çevresel Hasar, Tazminat, Oil Spill, Toxicity, Environmental Damage, Compensation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Maddenin tehlike kriterlerinden birisi olan toksisitenin belirlenmesi çevresel elemanların tehlike boyutunu belirlemede ve korunmasında önemli bir adımı teşkil eder. Toksik kirleticiler türlerin, popülasyonların, toplulukların ve ekosistem proseslerinin üzerindeki çeşitli etkileri ile ekosistemin sürdürülebilirliğini tehdit eder. Deniz ortamına petrol dökülmesinin çevreye olan en önemli etkisi, dökülen petrolün ortam şartlarında, deniz yüzeyinde, deniz dibinde ve kıyı alanlarına kontaminasyonu ile ortaya çıkan akut ve kronik zehirlilik etkisi ve hasarıdır. Bu çalışmada, 1999 yılında Marmara kıyı alanında Volgoneft?248 adlı gemiden dökülmüş olan 1578 ton ağır fuel oilin 2 km lik bir kıyı alanı ve deniz dibinde yaratmış olduğu hasar tespiti yapılmıştır. Bu kazaya ait belirlenen alandan alınan deniz suyu, deniz dibi çamuru ve kumsal alanı örneklerinde zehirlilik testleri yapılmıştır. Ayrıca kaza anını temsil eden benzer sentetik örnekler hazırlanarak akut etki ile karşılaştırılması da yapılmıştır. Yöntem olarak Vibrio fischeri bakterilerini kullanan BioToxTM testi kullanılmıştır. Katı ve çamur formundaki örneklerin ekstraksyonu Toxicity Characterization of Leaching Procedure (TCLP) metoduna bağlı kalınarak Zero Head Space Extractor (ZHE) ile elde edilmiş ve ekstraktların EC50 değerleri değerlendirilmiştir. Deney sonuçlarından yola çıkılarak tazminat miktarının belirlenmesi için toksisite parametreleri geliştirilmiştir. Bu yöntemle ortaya konulan çevresel hasar tespiti yapılmış ve tazminat hesaplamalarına yardımı olabilecek bir yöntem oluşturulmuştur. Bu çalışma çevresel hasarı belirlemede ve toksisitenin kaza anı, kaza sonrası temizleme çalışmaları ve uzun vadeli etkilerinin değerlendirilmesiyle tazminat hesaplamada kullanılacak bir yöntem ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of the toxicity, which is one of the material?s hazard criteria, constitutes an important stage on establishing the hazard level of the environmental components and their protection. The toxic pollutants can disturb the sustainability of natural ecosystem by variety of effects on species, populations, communities, and ecosystem processes. The most important effects of the oil spill in marine environment are the acute and chronic toxicity effects and damages to sea surface, deep sea, and the contamination of shorelines. In this research, the damage caused by 1578 tonnes of spilled heavy fuel oil from the vessel Volgoneft-248 in 1999 at the Marmara Coast in deep sea and on the full length of 2 km shoreline is established. Toxicity tests are performed on samples collected from sea water, deep sea sediment and beach in the accident area. Moreover, acute effects were compared with synthetic samples representing the accident moment. BioToxTM test using Vibrio fischeri was used as a method. Extraction of the samples in the form of sludge and solid were obtained by Zero Head Space Extractor (ZHE) based on Toxicity Characterization of Leaching Procedure (TCLP) and the EC50 values of the extracts are evaluated. Based upon the experimental results toxicity parameters are developed for determination of compensation costs. This study puts forth a new method to determine the environmental damage and to calculate the compensation with the evaluation of the toxicity at the moment of accident, cleanup operations after the accident and the long-term effects.