Kızıl-ötesi algılamalı aygıt denetimi
Appliance control by infrared sensing
  1. Tez No: 222339
  2. Yazar: ONUR ARKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN PALAMUTÇUOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokunmalı tus, Optik tus, Kızıl-ötesi algılama, Aygıt denetimi, Touch button, Optical button, Infrared sensing, Appliance control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalısmada, dokunma ile etkin hale geçen, gönderilen kızıl-ötesi ısıgın kullanıcının parmagından yansıyıp algılanması ilkesine göre çalısan 3 optik tus bulunduran bir devre tasarlanmıs ve bozucu bir etki olarak kendini gösteren ortam ısıgının kompanzasyonu için yeni bir yöntem önerilmistir. Vericilerin sürülmesi ve alıcı devresinin çıkıs degerlerinin okunması, bir baska deyisle tusların etkinlestirilmeleri, 8- bitlik bir mikrodenetleyici ve bir analog çogullama tümdevresi tarafından zaman bölmeli çogullama yapılarak gerçeklestirilmektedir. Mikrodenetleyicinin yazılımıyla tuslar belirli bir süre boyunca, belirli zaman aralıklarıyla etkinlestirilip, her biri için çıkıs gerilimleri taranarak mikrodenetleyicinin analog-sayısal çeviricisi ile okunmustur. Optik vericiler olarak ısık yayan diyotlar ve optik algılayıcılar olarak fototranzistorlar kullanılmıstır. Donanımla yapılan kompanzasyon, üzerine sadece ortam ısıgı düsen bir fototranzistorun fotoakımının, algılayıcı fototranzistorların fotoakımlarından çıkarılmasına dayanmaktadır. Ölçümlerin sonuçları donanım kompanzasyonunun ortam ısıgının alıcı devresinin çıkısına olan etkisini azalttıgını göstermistir. Ayrıca, bazı bos zaman dilimlerinde vericiler kapatılarak ortam ısıgının etkisi ölçülmüs, elde edilen degerler ortam ısıgının kompanzasyonu amacıyla yazılım programında kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, a circuit, which has 3 optical buttons that activate by touching, are based on the principle of sensing transmitted infrared light that reflects from the user?s finger, is designed and a new method is proposed for the compensation of ambient light, which shows itself as a disturbing effect. Driving the transmitters and reading the output values of the receiver circuit, in other words activations of the buttons, are performed by means of time division multiplexing by an 8-bit microcontroller and an integrated analog multiplexer circuit. With the microcontroller?s software, the buttons are activated during a fixed duration, with fixed time intervals, and the output voltages for each one are scanned and read by the microcontroller?s analog-digital converter. There are used light emitting diodes as optical transmitters and phototransistors as optical receivers. The compensation that is performed with hardware is based on subtracting the photocurrent of a phototransistor, which is exposed only to ambient light, from the photocurrents of the sensor phototransistors. Results of the measurements have shown that the hardware compensation reduces the effect of ambient light to the output of the receiver circuit. Besides, the effect of ambient light is measured by means of switching off the transmitters for some idle time intervals, and the derived values are utilized in the software program for the purpose of compensating ambient light.