XML tabanlı uygulamaların yapay zeka modeliyle gerçek zamanlı analizi
Real time analysis of XML based applications with an artificial intelligence model
- Tez No: 222340
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, XML, Bulanık Mantık, Artificial Intelligence, XML, Fuzzy Logic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalısmada, bir akaryakıt dağıtım sirketinin, akaryakıt istasyonlarıyla olusturduğu özel bayi ağına 7/24 hizmet veren kritik sistemlerini, yenilikçi bir yöntem ile analiz edecek, altyapı arızalarını yada satıs sırasında çalıntı kredi kartı kullanımı gibi is süreçlerinin doğal sonucu olarak olusan, kurum tarafından gecikmeden anlasılması ve müdahale edilmesi gereken sorunları zamanında tespit edecek, problemleri analiz ederek sonuçları ilgili birim yada çağrı sistemlerine iletecek bir yazılım ürünü olusturulmustur. Problemin çözümü için, ilk etapta merkez uygulama sunucularına gelen ve sunuculardan istasyonlara giden verileri yenilikçi bir yöntem ile elde edecek, XML Dinleyici adı verilen bir yazılım gelistirilmistir. Simdiye kadar ağ izleme, trafik analizi yada saldırı tespit sistemlerinde kullanılmıs yöntem, bu kez bir hat üzerinden geçen XML tabanlı verileri dinlemek ve yakalamak amacıyla kullanılmıstır. ?kinci etapta, bir bulanık yapay nöron modeli olusturularak bir Yapay Sinir Ağı(YSA) içerisinde, birinci etapta elde edilen verileri analiz ederek bilgiye dönüstüren Akıllı Ajan adı verilen yazılım gelistirilmistir. Çalısmanın sonucunda, kurum ihtiyaçlarının karsılanmasıyla beraber, merkez sunucular üzerinden tespit edilemeyen bir takım sorunlar da kesfedilmistir. Uygulama C# programlama dili kullanılarak olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a software product developed which use innovative approach to analyze critical application systems which gives 7/24 service to sellers? network that consist of thousand fuel stations, in a petrol distributor company. The problem is, natural result of some work process at application level like ?stolen credit card usage? or communication/automation infrastructure faults and others have to be known immediately by company to interfere to the problem on time. This solution analyzes XML transactions and produces meaningful result and delivers them to the outsourced call center systems, technical experts of the company, sellers, company customers or related company unit. First of all, Intelligent Sniffer software is developed which innovatively collects and combines incoming/outgoing transactions from the central application servers to realize solution. Although, this network sniffing approach is used in network monitoring, network traffic analyzing or network intrusion detection till now, at his time it is used to get XML based traffics by listening communication line. Secondly, a fuzzy neuron model is designed to constitute an Artificial Neural Network that aims to analyze collected transactions and transforms them to the form of knowledge. At the end of this thesis project, not just company requirements is fitted, some undiscovered problems also come into sight. Application is developed with C# programming language on .NET environment.