Fonksiyonel esneklik üzerine kavramsal bir değerlendirme
A conceptual interpretation of functional flexibility
- Tez No: 222343
 - Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA AYDINLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Fonksiyonalizm, Esneklik, Fonksiyonel esneklik, Fonksiyonel sabitlik, Çok-islevlilik, Belirsizlik, Aradalık, Açık sistemler, Kapalı sistemler, Determinizm, İndeterminizm, Functionalism, Flexibility, Functional flexibility, Functional fixity, Polyvalance, Uncertain, In-between, Open-ends, Close-ends, Determinism, Indeterminism
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmada, 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra, önceki dönemlere oranla daha kilit bir rol oynayan fonksiyonel esneklik nosyonu, ana ögesi fonksiyonel esneklik olan mimari projeler üzerinden tartısılmaya çalısılmıstır. Tez boyunca, nihai bir esneklik tanımı yapmaktan kaçınılmıs; bunun yerine örnek projelerin tekil olarak içerdikleri esneklik nosyonlarının birbirinden farklı ve benzer yönleri vurgulanmaya çalısılmıstır. İlk bölümde öncelikle esnekligin, fonksiyonalizm ile olan paralellikleri gösterilmeye çalısılmıs ve konunun daha iyi tartısılabilmesi için ?fonksiyonalizm? ve ?esneklik? terimleri; ?fonksiyonel sabitlik? ve ?fonksiyonel esneklik? ile ikame edilmistir. Daha sonrasında 20. yüzyılın ilk yarısı ile ikinci yarısındaki örnekler arasında görülen radikal farklılasmaya dikkat çekilmis ve bu farklılasma, yüzyıl ortasında determinizmden indeterminizme dogru yasanan paradigmatik kaymayla beraber düsünülerek degerlendirilmis; alternatif olarak iç tutarlılık ve benzerliklere önem verdigi kadar, kategorilerin birbirleri arasındaki farklılık iliskilerine de önem veren yeni bir betimleme ve açık uçlu bir tasnif önerilmistir. İkinci bölüm, örneklerin incelenmesine ayrılmıstır. Savas sonrası esneklik stratejileri sabit ve degisken sistemler olmak üzere iki ana baslık altında incelenmistir. Sonuç bölümünde, tek bir esneklik tanımı olmadıgı ve arastırılması gereken sorunun ?Esneklik nedir?? degil, ?Esneklik mümkün müdür?? sorusu oldugu kanaatine varılmıstır. İncelenen örneklerde de; esneklik nosyonu ile kisiye göre uyarlanabilme (customization) nosyonunun iç içe geçtigi ve bazen uyarlanabilmenin tamamen esneklikle karıstırıldıgının altı çizilmistir. Bu durumun; esnek yapılar, sabit sistemler üzerinden kuruldukça azaldıgı; degiskenlik üzerinden kuruldukça arttıgı saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the notion of flexibility which entered currency in the second half of the twentieth century, is revised through architectural works proposed since the Second World War. Instead of searching an ultimate definition of flexibility, the focus of the study is on understanding the notion of flexibility by comparing differences and affinities between several proposals every of which offering the most ?flexible? building. In the first chapter, it is considered that the flexibility is a kind of functionalism and understandimg the functionalism leads the way to understanding flexibility. However; the current vocabulary is considered inadaquate for discussing the debate. Therefore the terms `funcitonalism? and `flexibility? are substituted by the terms `functional fixity? and `functional flexibility?. Afterwards, a comparison between strategies of flexibility in the early and late twentieth century is used to point out the paradigmatic shift from indeterminism to determinism, occured during the 50s. An alternative model which focuses on not only identifying the individual strategies, but also the whole which they are part of is suggested. The second chapter is dedicated to case-study of varying flexible design strategies under a classification based on the mainstream two categories which are `dynamic systems? and `stable systems?. As a result, coming across with distinct strategies of flexibility, it is considered inessential trying to find ultimate definition of flexibility. Rather it is thought that the focus shall be on the question of possibility of the flexibility. In addition, it is observed that the notion of flexbility is confused with the notion of customization. And this tendency can be mostly seen in dynamic systems.