Betonarme yapıların kolon-kiriş birleşim bölgelerinin deprem performanslarının incelenmesi
Seismic behaviour of beam-column joints of reinforced concrete structures
  1. Tez No: 222359
  2. Yazar: ORKUN İNCECİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER İLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon-Kiris Birlesim Bölgesi, Enine Kiris, Döseme, Column-Beam Joint, Transverse beam, Slab
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısma kapsamında 2 adet birlesim bölgesinde etriye bulunmayan numuneler üretilmistir. Numunelerden biri kolon, kiris, enine kiris ve döseme detayı içerirken, digeri sadece kolon ve kiristen olusacak sekilde tasarlanmıstır. iki numune arasındaki belirleyici parametre enine kiris ve dösemenin etkisi olarak belirlenmistir. Her iki numuneye de %12.5 (114 kN) eksenel yük verilmis ve belirli yerdegistirme adımları kullanılarak deneyler yerdegistirme kontrollü olarak yapılmıstır. Deneylerde, sıyrılma ve kesme etkilerinin beraber ortaya çıkmasıyla birlikte numunelerin göçme durumuna ulastıkları gözlemlenmistir. Enine kiris ve döseme detayı bulunan numune digerine oranla daha fazla yük tasımıs ve enerji sönümlemistir. Enine kiris ve dösemenin olması birlesim bölgesindeki çatlak genisliklerinin diger numuneye göre daha küçük olmasına etken olmustur. Deney sonuçları, ilgili yönetmeliklerin vermis oldugu beton tarafından karsılanan (çekme ve basınçta) kesme kuvvetinin sınır degerleri ile karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, two specimens have been produced without using stirrups in the joint section. While one of the specimens involves column, beam, transverse beam and slab details, the latter is only composed of column and beam sections. The determining factor for these two specimens has been stated as the effect of transverse beam and slab sections on the behavior of the specimen. %12.5 (114 kN) of the bearing capacity of the column section has been applied to both specimens as the axial force and using specific displacement steps the experiments have been held displacement controlled. In the experiments, it is observed that the specimens have reached the failure mechanism with arise of slipping and shear effects together. The specimen with transverse beam and slab section bared more load and absorbed more energy than the other specimen. Transverse beam and slab caused the crack sizes in the joint to be smaller than the ones in the other specimen. Experimental results are compared to limit values of shear force, countered by concrete (in compression and tension), proposed by pertinent codes.