Side crash of a vehicle and dummy performance
Taşıtlarda yan çarpışma ve test mankeninin performansı
- Tez No: 222360
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATA MUĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yan çarpısma, Test mankeni, Yaralanma kriterleri, Sonlu elemanlar analizi, Bilgisayar destekli mühendislik, Side crash, Test dummy, Injury criteria, Finite elements analysis, Computer aided engineering
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısmada, ilk önce Türkiye'deki ve dünyanın bazı ülkelerindeki kaza istatistiklerine yer verilmistir. Araçların yolcu ile yük tasımasına göre ve ayrıca yük tasıma kapasitelerine göre sınıflandırılması yapılmıstır. Araçların yasal olarak onaylanabilmesi ve satılabilmesi için uyulması zorunlu bazı kriterler belirtilmistir. Ön, yan, arkadan çarpma ve yaya ile çarpısma kaza tipleri ve bu kaza tiplerine göre geçerli olan yasal zorunluluklar incelenmistir. Kazaları temsil eden çarpısma testlerinde kullanılan test mankenleri detaylı olarak anlatılmıstır. Önden çarpmada kullanılan test menkenleri, yandan çarpmada kullanılan test mankenleri, arkadan çarpma testlerinde kullanılan test mankenleri ayrı ayrı incelenmistir. Test mankenleri üzerinden toplanan bazı bilgilere göre insanların kazalarda yaralanma miktarlarını tahmin edebilmek üzere belirlenmis çarpısma yaralanma kriterleri incelenmistir. Avrupa Birligi'ne baglı ülkelerde geçerli olan yandan çarpma yasal zorunluluk kriterlerine göre yapılmıs yandan çarpma testinin sonlu elemanlar yöntemiyle Hypermesh, M-Crash ve Radioss yazılımları ile hazırlanmıs modelleri, gerçek test ile karsılastırılmıstır. Karsılastırma sonucunda gerçek test ve sonlu elemanlar modelinin benzerligi ve modelin güvenilirligi dogrulanmıstır. Elde edilen bu güvenilir modelde, yine sonlu elemanlar yöntemiyle modellenmis olan test mankeni üzerinden degisik oturma pozisyonları için veriler toplanmıs ve karsılastırması yapılmıstır. Degisik oturma pozisyonları için farklı sonuçlar elde edildigi görülmüstür. Bu farklılıkların sebepleri üzerinde durulmustur. Elde edilen sonuçlara göre sonlu elemanlar yöntemi kullanmanın zaman ve maddi kazanımlarının oldugu belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study first, some statistical informations about accidents in Turkey and some other countries in the world are given. Classifications of vehicles according to passenger or goods carrying and according to carriage capacities are stated. Vehicle legal homologation regulations for sale permissions are stated. Frontal, side, rear and pedestrian impact modes are explained. Legal rules which are valid for these types of crash are investigated. Dummies, which are used in crash simulation tests, are explained in details. Frontal crash test dummies, side crash dummies and rear crash dummies are investigated separately. Crash injury criteria which is created by the data collected from crash test dummies are investigated. Side crash finite element model analysis which was prepared according to European Union side crash regulation by using Hypermesh, M-Crash and Radioss softwares is compared with physical tst results. Due to comparison, good correlation of test and finite element models is achieved. Trustability and similarity of finite element model with physical test is approved. In correlated analysis, dummy crash injury parameters are calculated for various seating locations of dummy in finite element model. Different crash injury results are obtained for different seating positions. Reasons of these differences are stated. According to results obtained, advantages of using finite element in terms of time and cost save are stated.