Yenikapı Mevlevihanesi'nin tarihsel gelişimi ve Harem Konağı'nın restitüsyon projesi
A study of historical evolution of the Yenikapi Mevlevihane and a project proposal for renovation of the Harem Konak
- Tez No: 222361
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mevlevihane, Rölöve, Restitüsyon, Harem Konagı, Mevlevihane, reconstruction, restoration, Harem Konagı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yenikapı mevlevihanesi Mevlevi kültürünün en önemli yapılarından birisidir. Tarihsel süreç içerisinde Mevlevihane yapılıs amacındaki fonksiyonları kaybetmis, geçirdigi yangınlardan dolayı da harabe haline gelmistir. Tez konusu olarak bu yapıyı seçmemizdeki amaç Mevlevi ve Türk kültürünün önemli yapılarından birisi olan Yenikapı Mevlevihanesi'nin yeniden hayata döndürülmesine yönelik bir katkı saglamaktır. Bu çalısma kapsamında; birinci bölümde, çalısmayı yapma amacımız, kapsam olarak neleri içerdigi ve çalısmamızda hangi yöntemleri kullandıgımız belirtilmistir. kinci bölümde, Mevleviligin tanımı ve açıklaması yapılmıs, Mevlevi tekkelerini olusturan yapıların neler oldugu izah edilmistir. Ayrıca bu bölümde İstanbul'da bulunan Yenikapı Mevlevihanesi hariç, Galata, Besiktas, Kasımpasa ve Üsküdar Mevlevihanelerinin plan semaları, içerdigi fonksiyonlar ve günümüzdeki durumları anlatılmıstır. Üçüncü bölümde, Yenikapı Mevlevihenesi'nin İstanbul içindeki konumu tanımlanmıs, Mevlevihanenin bütün mekanlarının günümüze kadar geçirdigi degisimler anlatılmıstır. Ayrıca bu bölümde mevlevihaneyi olusturan yapıların hepsinin eldeki bilgiler dogrultusunda mekansal tanımlamaları yapılmıstır. Dördüncü bölümde, harem konagının restitüsyon çalısmalarına zemin olusturacak mekan kurgusuyla ilgili bütün belgeler degerlendirilmis, aynı dönemdeki bazı yapılar benzer özellikleri açısından incelenmis ve harem konagı ile ilgili restitüsyon proje önerisi yapılmıstır. Besinci bölümde ise yapılan bütün çalısmalar dogrultusunda, Mevlevihanenin 2005 yılında baslanmıs olan restorasyonuna, tezimizin ne ölçüde katkı saglayabilecegi degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
The Yenikapi Mevlevihane, the lodge of the Mevlevis (devotees of Mevlana Celaleddin Rumi) in Yenikapi, Istanbul, is one of the most important architectural constructions of the Mevlevi and Turkish culture. During the historical course of time it has lost many of its functional properties and - after a fire - became a ruine. The reason why we have choosen this building as the subject of our study is to contribute to the present project studies for the revival of the Yenikapı Mevlevihane. Our study consists of five chapters: In the first chapter the aim of the study is stated, its content and our methodology of approach. The second chapter describes and explains the state of being a `Mevlevi? and the structural elements of the Mevlevi lodges. Also the historical structures of the Mevlevi lodges Galata, Besiktas, Kasımpasa and Üsküdar (all in stanbul) and their present situations have been analysed from the architectural point of view. In the third chapter the location of the Yenikapı Mevlevihane in Istanbul has been marked. The spatial descriptions of the structures which form the Yenikapı Mevlevihane have been given. Also the results of investigations of the changes of all its premises during the history are placed here. The fourth chapter analyses some other similar buildings of the same epoch. Furthermore, the documents about the spatial structure of the the section ?Harem Konak? in Yenikapi Mevlevihane, upon which the reconstruction studies will be based, are evaluated in detail. Also a design project proposal for the Harem Konak is presented in this chapter. The potential impact and contribution of our study to the restoration process of the Yenikapi Mevlevihane, which started in 2005, is discussed in Chapter 5.