Evolutionary engineering of copper- resistant yeast for biomimetics
Bakıra/dirençli mayaların evrimsel mühendislik yöntemi ile biyobenzetim amaçlı geliştirilmesi
  1. Tez No: 222374
  2. Yazar: ÇEŞMİNAZ KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANDAN TAMERLER BEHAR, DOÇ.DR. ZEYNEP PETEK ÇAKAR ÖZTEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır direnci, çapraz direnç, alev atomik absorpsiyon spectroskopi, biyoarıtım, Saccharomyces cerevisiae, biyobenzetim, Biomimetics, bioremediation, copper resistance, crossresistance, flame atomic absorption spectroscopy, Saccharomyces cerevisiae
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Sunulan çalışmanın amacı, bir tersine metabolizma mühendisliği stratejisi olan evrimsel mühendislik yöntemi ile bakıra dirençli S. cerevisiae hücreleri elde etmektir. Evrimsel mühendislik yöntemi farklı stratejilerle başarı ile uygulanmış ve bakıra dirençli ve buna paralel olarak çapraz direnç geliştirmiş bireyler elde edilmiştir. Karekterizasyon amaçlı olarak en muhtemel sayı (Most Probable Number, MPN) yöntemi ile rastgele seçilen her bir bireyin stres sonrası hayatta kalma değerleri istatistiksel olarak belirlenmiştir. Ayrıca bakıra karşı dirençli bireyler çapraz direnç kazanımı olup olmadığını incelemek amacıyla başka stress koşullarında maruz bırakıldı. Bakıra dirençli bireylerin farklı metal stresine maruz bırakılarak metali hücre içinde ve/veya hücre yüzeyinde tutup tutmadığı fenotipini incelemek için alev atomik absorpsiyon spektroskopi (FAAS) yöntemi Bu bireylerden devamlı stres sonucu elde edilenleri bakıra daha çok direnç kazanmıştır ama bu bireyler farklı bakır konsantrasyonlarında farklı tepkiler verebilmektedir. Transkriptomik ve proteomik analizler ve araştırmalar strese karşı direnç mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasında ve biyoarıtım ve/veya biyobenzetim uygulamalarında kullanımında faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The presented study, the aim was to obtain copper-resistant S. cerevisiae cells by using an inverse metabolic engineering strategy; evolutionary engineering. By designing and using evolutionary engineering strategy, copper-resistant individual cells were successfully obtained with concomitant cross-resistances towards other stress conditions. The survival ratio values of the randomly selected individual mutants were analyzed by most probable number (MPN) method statistically for characterization. In addition, the cross-resistance characteristics of the copper-resistant individuals were investigated under various stress conditions. The metal contents associated with the cells were determined by flame atomic absorbtion spectroscopy (FAAS) analysis. Continuous increasing stress stategy seems to be more effective in obtaining copper-resistant individuals. In addition, resistant individuals found to have different copper holding characteristics under different copper concentrations. The transcriptomic and proteomic analysis and further investigations may help to better understand the mechanism of stress resistance and ultimately exploit it for bioremediation and/or biomimetics application.