Karadeniz Bölgesi'nde dağılım gösteren gomphocerinae uvarov,1958(orthoptera, acrididae) altfamilyası türlerinin faunistik ve taksonomik yönden incelenmesi
Faunistic and taxonomic investigation for species gomphocerinae uvarov,1958(orthoptera, acrididae) subfamily in The Black Sea Region, Turkey
  1. Tez No: 222394
  2. Yazar: ABBAS MOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ZEYBEKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Gomphocerinae, Karadeniz Bölgesi, Türkiye, Fauna, Taksonomi, Orthoptera, Acrididae, Gomphocerinae, Black Sea Regions, Turkey, Fauna, Taxonomy, Orthoptera
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalısmada, Karadeniz Bölgesi'deki 172 farklı lokaliteden 2003-2006 yılları arasında Gomphocerinae altfamilyasına ait 6178 adet ergin örnek toplanmıstır. Toplanan örneklerin prepara edilerek incelenip arastırılması ve teshis edilmesi sonucu, Karadeniz Bölgesi'nde Gomphocerinae alt familyasının 16 cinsine ait 50 taksonun dağılım gösterdiği belirlenmistir. Toplanan örneklerin ait olduğu taksonlarla ilgili cins ve tür teshis anahtarı hazırlanmıstır. Her taksonun vücut sekli ve yapısı, genital yapı özellikleri, vücut kısımlarının ölçüleri, Palearktik bölgedeki ve Türkiye'deki dağılımı, incelenen materyallerin toplandığı yer ve örnek sayıları ile varsa; literatürden farklılık arz eden özellikleri verilmistir. ?ki yeni takson, Eremippus zeybekogluus n.sp. ve Aeropedellus turcicus ciplaki n.ssp.'nin orjinal tavsifi yapılmıstır. Karabağ tarafından 1953 yılında Türkiye'den iki disi örneğe göre tanımı yapılan Dasyhippus uvarovi Karabağ, 1953'ün erkek örnekleri de toplanıp incelenerek taksonun tamamlayıcı tavsifi yapılmıstır. Dociostaurus (Kazakia) tartarus, Stschelkonawzev, 1921; Omocestus (Dirshius) minutus Brullè, 1832 ve Euchorthippus declivus (Brisout-Barnevillei, 1848) taksonları Türkiye Orthoptera faunası için; sekiz taksonda Karadeniz Bölgesi için yeni kayıt olarak tespit edilmistir. Demirsoy tarafından 1977 yılında tavsifi yapılan Eremippus weidneri taksonunun özellikleri Stenobothrus cinsine daha yakın olması nedeniyle bu cinse aktarımı yapılmıstır. Önceden Gomphocerus armeniacus dimorphus Karabağ, 1953'ün sinonimi olarak verilen Gomphocerus sibiricus acutus Karabağ, 1957'nin sinonim olmadıkları ve iki farklı türe ait alttürler olduğu tespit edilmistir. Bölgede dağılım gösteren 50 taksondan 35'inin erkek çağrı-rekabet sesleri kayıt edilmis, bu taksonların ses özellikleri tanımlanmıs ve ossilogramları verilmistir. ?ncelenen her taksona ait örneklerin toplandığı vejetasyon kusakları ile hangi bölge fauna elemanına ait oldukları verilmistir. Bölgede dağılım gösteren sekiz taksonun populasyon yoğunluğunun diğer taksonlardan daha yüksek olduğu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2003-2006 years and at different altitudes and habitats, 6178 Gomphocerinae specimens were collected in Black Sea Regions. These specimens were prepared according to standart methods in the laboratory and then researched and compared with present literature, museum specimens determined before, and specimens researched. Finally, 50 species belonging to 16 genera of the Gomphocerinae subfamily were indicated in The Black Sea Region. From distribution of these species, a key to genera and species of Black Sea Region present providing necessary illustrations. All taxon were prepared body shape and morphology, genitalia shape, body measurements, distribution Palearktik region and Turkey, collected locality and number of specimens and differences between intra-spesific variation were given. Eremippus zeybekogluus n.sp. and Aeropedellus turcicus ciplaki n.ssp. original determined from Black Sea Regions. Karabag collected Dasyhippus uvarovi Karabağ, 1953 two female from Turkey and determined its body shape that hasn?t been known so far. Dasyhippus uvarovi Karabağ, 1953?s collected male specimens and its complementary defination was made. Dociostaurus (Kazakia) tartarus Stschelkonawzev, 1921, Omocestus (Dirshius) minutus Brullè, 1832 and Euchorthippus declivus (Brisout-Barnevillei, 1848) are three new records Orthoptera fauna of Turkey and eigth species were new record for regions. Eremippus weidneri determined by Demirsoy 1977 transferred Stenobothrus genus because of the it?s morphological similarity. Gomphocerus sibiricus acutus Karabağ, 1957 and Gomphocerus armeniacus dimorphus Karabağ, 1953 are not synonym with one another. Calling and/or rivalry song of 35 species of Gomphocerinae were described and illustrated with different speeds in research area. The vegetation genre covering the specimens studied and which fauna they belong to were provided. The intensity of the eight taxon which are prevalent in the region is higher than that of the intensity of the other taxon.