Çelik kafes yapıların çözüm ve boyutlandırılmasında bilgi teknolojilerinin kullanılması
Usage of information technology to analyze and design of steel truss structures
  1. Tez No: 222402
  2. Yazar: MURAT YAKUT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. FAHRİ BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Kafes, Bilgi Teknolojileri, Sonlu Elemanlar, Programlama, Steel grill, information technologies, finite elements, programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde birçok alanda kullanılan kafes kirislerin, hesap ve boyutlandırılmasının güvenli bir sekilde yapılması büyük önem tasımaktadır. Uzun islemler gerektiren bu hesabın, bilgisayar yardımı ile ve bilgi teknolojileri (en az bilgi girisi ile en çok veri üretme) kullanılarak yapılması, hızlı ve güvenli bir boyutlandırma yapmaya olanak sağlamaktadır. Bu amaçla DKSAP (Düzlem Kafes Sistem Analiz Programı) isimli bir program gelistirilerek, istenilen her açıklık ve yük durumundaki kafes kirislerin boyutlandırılması, bilgi teknolojileri esaslarına uygun olarak yapılmaktadır. Bu çalısma için hazırlanan analiz programında (DKSAP), bilgi teknolojileri ile birlikte, sonlu elemanlar metodu, gerilme kontrolü gibi yöntemlerden yararlanılmıstır. Analiz ve boyutlandırmanın hesabı için hazırlanan programda, grafik arayüz bulunduğundan kullanıcıdan, sistemin geometrisi, yük durumu gibi bilgileri girmesi istenmektedir. Bu kısımda; kiris açıklığı, asık aralığı, kiris aralığı, yapının yüksekliği, projenin uygulanacağı yerin TS 498'deki kar yükü bölgesi ve rakımı, alt ve üst baslık ile dikme ve diyagonallerin hangi tür profillerden (L, U, Kutu profil) yapılacağı, kullanılacak çeliğin kalitesi (st 37, st 52 gibi), çatı örtü malzemesi, çatı eğimi ve son olarak varsa baska dıs yükler, istenilen düğüm noktalarına etki ettirilerek giris bilgileri tamamlanır. Böylece kafes sistemin analizi ve otomatik boyutlandırması için her sey hazır hale gelmektedir. Analiz pencereciğinin tıklanmasıyla, seçilen profil türünün en küçük kesitiyle hesap baslar. Kesitlerde olusan gerilmeler, profillerin tasıyabileceği gerilmelerden küçük oluncaya kadar analiz devam eder ve bu sart sağlanınca analiz biter. Böylece, istenilen her açıklık ve yükleme durumundaki bir kafes kiris, emniyetli, ekonomik ve hızlı bir sekilde boyutlandırılmıs olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the calculation of grill beams used in so many areas and giving them a resized securely is very important. When this calculation is realized by the help of computer and information technologies the calculation (that requires along time period of operation gives the chance to create dimension fast and secure. By this purpose the SAPPG (System Analyzing Programme of Plane Grills) is being developed for resizing of any grill beam with every type of aperture and force situation. All these have to be made under the rules of information technology. Because of the software graphical interface function to calculate and analyze the resize first of all user has to type some information such the geometry of the system force situation, etc. In this section, required information entry is completed by typing beam operture, hanging space, beam space, height of the structure, according TS498 region and altitude of the place got to be applied, which type profiles of plants and diagonals with top and bottom headgear (L profile, U profile, box profile), to be used quality of steel (st37. st52 etc.), material of roof cover, roof gradient, and finally node point is applied other external forces. Thus, everything gets ready for the analyze and resize of the grill system. The calculation starts with the smallest cross-section at the selected profile by clicking on the ?Analyze? button. Analyzing goes on until the strains in the cross-sections become smaller than the any strains to be carried by the profiles and the analyze is over when this term with any aperture and is provided. Thereby, grill beam with any aperture and forcing situation is resized securely, economically and fast. In this study it's told about the principles while SAPPG is being created the calculations and methods (finite elements method, strain control etc...) use in it.