Tursu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of yeasts grown on the pickle and olive
- Tez No: 222403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA EVERN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: maya, tursu, zeytin, izolasyon, tanımlama, yeast, pickle, olive, isolation, identification
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalısmada tursu ve zeytinde gelisen ve bozulma etmeni olan maya suslarınınizole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıstır. Bu amaçla, Samsun piyasasındasatılmakta olan 5 degisik tip 11 adet tursu örnegi, 2 degisik tip 16 adet zeytin örnegi veevlerde üretilen 6 degisik tip10 adet tursu örnegi ve Mersin ilinde evlerde üretilen 12degisik tip 38 adet tursu örnegi olmak üzere toplam 59 adet tursu ve 16 adet zeytinörnegi olmak üzere toplam 75 adet farkı zeytin ve tursu örnegi toplandı.Tursu ve zeytin örnekleri Glikoz Pepton Yeast Extract Broth besiyerine inoküleedilerek zenginlestirme islemi yapıldı. Glikoz Pepton Yeast Extract Agar besiyeribulunan petri kaplarına 1 ml ekim yapılarak inkübasyona bırakıldı. nkübasyon sonundagelisen kolonilerden rengi, sekli, büyüklügü ve mikroskoptaki görünüslerininincelenmesi sonucunda 99 adet maya izole edildi. Bu izolatlara biyokimyasal vemorfolojik tanı testleri uygulandı ve test sonuçları Lodder (1970), Kreger?Van Rij(1987), Barnett ve ark. (1990) ve Kurtzman ve Fell (2000)' in tanı anahtarı kullanılarakmayaların tanımlaması yapıldı.Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen susların Candida, Cryptococcus,Debaryomyces, Pichia veTorulospora cinslerine ait oldukları tespit edilmistir. Yapılantanı testlerinin sonuçlarına göre, izole edilen maya suslarından tanımlanabilen 65 adetizolatın Candida spp. (%65.65), 11 adet izolatın Pichia spp. (%12.12), 9 adet izolatınDebaryomyces spp. .(%9.09), 3 adet izolatın Cryptococcus spp.(%3.03), 3 adet izolatınTorulospora spp. (%3.03) cinslerine ait türler oldugu düsünülmektedir.Bu sonuçlar, Candida spp., Debaryomyces spp., Pichia spp.,Cryptococcus spp.,and Torulospora spp. cinslerinin tursu ve zeytin yüzeyinden izole edilen dominantmaya cinsleri oldugunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimede at isolation an identification of yeast strains grown onthe pickle and olive and was spoilage agent. For tis purpose, total 75 pieces samples ofpickle and olive were collected. 5 different kinds of 11 pickle samples, 2 different kindsof 16 olive samples were provided from different markets in Samsun and 6 differentkinds of 10 pickle samples were provided from home in Samsun. 12 different kinds of38 pickle samples were provided from home in Mersin. Pickles and olives samples wereinoculated into petri plates for enrichment procedure and then were left incubation.Total 99 yeast strains were obtained in the result of examination of color, shape, size anmicroscopic appearence from growing colonies after incubation. Biochemical anmorfologic identification tests were apllied for these isolates and yeasts were identifiedaccording to these test results by using Lodder (1970), Kreger-Van Rij (1987), Barnettve et.all. (1990) and Kurtzman and Fell (2000)?s identification key.At the results of identification test, yeast strains isolated taught belonging to thefollowin genus. %65.65 of them was Candida spp., %12.12 Pichia spp., %9.09Debaryomyces spp., %3.03 Cryptococcus spp., %3.03 Torulospora spp.These results showed that genus of Candida spp., Cryptococcus spp.,Debaryomyces spp., Pichia spp. and Torulospora spp. are those dominant yeast genusisolated on the pickles and olives.