Soya fasülyesinde (Glycine Max (L.) Merr.) erkenci genotipler için seleksiyonda dikkate alınacak agronomik özelliklerin belirlenmesi
Determination of agronomic traits will be examined in the selection for early yielding genotypes of soybean (Glycine Max (L.) Merr.)
- Tez No: 222423
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUNDA ARSLANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soya, erkencilik, F2 populasyonu, hat, verim, Soybean, early yielding, F2 population, line, yield
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma, Karadeniz Bölgesi Soya Islah Araştırmaları projesi kapsamında erkenci genotipler için seleksiyonda dikkate alınacak agronomik özelliklerin belirlenmesi amacıyla, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazilerinde, 2005 ve 2006 yıllarında yürütülmüştür. Deneme materyali F2 populasyonuna ait 154 hat ve 3 standart çeşitten oluşmuştur. Araştırmada ekim tarihinden itibaren ilk çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla sayısı, bitki verimi ve 100 tane ağırlığı gözlemleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; hatlarda ilk çiçeklenme süresi 52.8-44.3 gün, olgunlaşma süresi 149.2-121.8 gün, bitki boyu 131.9-45.0cm, ilk bakla yüksekliği 27.8-10.1cm, bakla sayısı 109.6-34.3 adet/bitki, bitki verimi 45.01- 4.54g ve 100 tane ağırlığı 26.21-17.27g arasında değişmiştir. Ayrıca olgunlaşma süresi ile ilk çiçeklenme süresi, bitki boyu, bakla sayısı ve 100 tane ağırlığı arasında olumlu ve önemli, ilk bakla yüksekliği ile ise olumsuz ve önemli ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; F2 populasyonlarında erkencilik yönünde yapılacak seleksiyonlarda ilk çiçeğin görülme süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, bakla sayısı, bitki verimi özelliklerinin seçimde öncelikle ele alınabilecek kriterler olduğu, 100 tane ağırlığının ve ilk bakla yüksekliğinin ise erkencilik bakımından öncelikli kriterler olmadığı ortaya çıkmıştır. 2 yıl süre ile aynı populasyonda yürütülen bu araştırma sonuçlarının daha kuvvetli savunulması için incelenen kriter sayısının arttırılmasının ve çiçeklenme süresi, yan dal sayısı, baklada tane sayısı,yaprak alanı, biyolojik verim gibi özelliklerin incelenmesinin yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study carried out to determine agronomic traits to be used in the selection for early yielding genotypes of soybean (Glycine max (l.) merr.) at the experimental fields of Black-Sea Agricultural Research Institute in the years 2005 and 2006. 154 lines from F2 population and three control cultivars consisted of plant material. The data for first flowering date from the sowing, maturity period, plant height, first pod height, number of pod per plant, single plant yield and 100 seed-weights were recorded. As a result of the experiment, number of days for first flowering of the lines, number of maturity day, plant heights, first pod heights, number of pod, single plant yields and 100 seeds weight were between 52.8-44.3 days, 149.2-121.8 days, 131.9-45.0 cm, 27.8-10.1cm, 109.6-34.3 per plant, 45.01-4.54 g and 26.21-17.27 g, respectively. Furthermore, number of maturity day positively and significantly correlated with number of days for first flowering, plant heights, number of pod, and 100 seeds weight however negative but significant correlation was between number of maturity day and first pod heights. As a result, first flowering duration, maturation duration, plant height, number of pod, plant yield might be prior parameters in the selection to early flowering genotypes. Yet, 100 seed weight and first pod height were not important criteria for early flowering. The data obtained from the 2-year study show the relationships between early flowering and agronomic parameter could be investigated for more reliable results with more agronomic criteria such as flowering period, number of branch, number of seed in pod, leaf area and biological yield (biomass) in the same segregation populations.