Tokat Kazova'da yetiştirilen soya fasülyesi tarımında (Glycine max (L) merr) sorun olan yabancı otlara karşı uygulanan farklı savaş yöntemlerinin verime etkileri üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 77695
  2. Yazar: FAZİLET KARSLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya fasulyesi, yabancı ot, rekabet, Herbisidal etki, Perlka (CaCN2) Afalon. Yabancı ot fenolojisi, Soybean, weed, competition, herbicidal effect, Perlka (CaCN2), Afalon, weed fenology
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET TOKAT KAZOVA'DA YETİŞTİRİLEN SOYA FASULYESİ TARIMINDA (Glycine max (L.) Merr.) SORUN OLAN YABANCI OTLARA KARŞI UYGULANAN FARKLI SAVAŞ YÖNTEMLERİNİN VERİME ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Fazilet KARSLI Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bil ki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1990>53Sayfa Danışman: Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri : Prof. Dr. Zeki ÖZER Jüri :.Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Jüri : Yrd. Doç. Dr. İzzet KADIOĞLU Tokat Kazova'da soya fasulyesinde, uygulanan farklı savaş yön temlerinin verime olan etkisini belirlemek amacıyla Tokat Meyvecilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü arazisinde tarla denemesi kurulmuş ve aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur. 1- Deneme alanında en yaygın olarak Portulaca oleracea L, Con volvulus arvensis L, Amaranthus livid } s L, 'a rastlanılmıştır. 2- Deneme alanında yapılan fenolojik gözlemler sonucunda yaban cı otların soya ile birlikte veya daha sonra çimlendiği belirlenmiştir.3- Boğaz doldurma yapılmamış, devamlı yabancı otlu kontrole göre (22.47 kg/da) devamlı yabancı otsuz parselde (244' kg/da) %1085.89 oranında artış olmuştur. 4. Soya fasulyesi çıkışından 10 gün sonra yabancı ot alımı yapılan parsellerde 1000 dane ağırlığı en yüksek düzeyde belirlenmiştir. 5- % protein oranı, yabancı otsuz parsellerde en yüksek düzeyde bulunmuştur. Yabancı otsuz tutulan diğer parsellerden: 40kg/da CaCN2 uygulanan ve devamlı yabancı otsuz tutulan, 30kg/da CaCN2 uygulanan ve devamlı yabancı otsuz tutulan, soya çıkışından 10 gün yabancı ot alımı yapılan parsellerden sonra en yüksek % protein oranı Afalon+1 defa yabancı ot alımı yapılan parsellerden elde edilmiştir. 6- Pre emergence (ekim sonrası + çıkış öncesi olarak Afalon (150 gr/da) uygulanan parsellerde kontrole oranla Amaranthus retrofle- xusL.'xxn %99.48. Chenopodium album L'un %98.13 Solatium nigrumvüa. %89A7 Echinochloa crus-galli (L) P.B'nin %80.92 Convolvu lus arvensis L'in %71.32, Portulaca oleraceae L'mn %58.16, Cirsium arvenseÇL) Scop'nin %7.16 azaldığı saptanmıştır. 7- 30 ve 40 kg/da Perlka (CaCN2) uygulanan ve yabancı otlu tutulan parsellerin verimleri boğaz doldurma yapılmış ve boğaz doldurma yapılmamış parsellerin verimlerinden daha yüksek olarak bulunmuştur. Perlka 30 kg/da uygulaması yapılan parsellerde kontrole göre C. arvensis'in %12.11, P. oleraceae'mn %48.57, C. album'xm %54.56 oranında azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN INVESTTIGATION ON THE EFFECT ON DIFFERENT WEED CONTROL METHODS ON THE YIELD OF SOYBEAN GROWN IN KAZOVA, TOKAT Fazilet KARSLI Gazi Osmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Master Thesis 1998,53. page Supervision Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury: Prof. Dr. Zeki ÖZER Jury: Prof Dr. Nezihi UYGUR Jury: Yrd. Doç. Dr. İzzet KADIO?LU A field experiment was conducted at Tokat Fruit Research Instution in Kazova, Tokat to determine the effects of different weed control methods, applied at soybean. The results can bu summarized as follows; 1- Portulaca olera: cea L, Convolvulus arvensis L, Amaranthus livid'i s L are mostly seen at the experiment area. 2- It is determined by the fenological observations observations made at the experiment area that weeds germinates at the same time or after the soybean germinates 3- Continuous weedless control (244 kg/da) increased the yield 1085.89 % when compared with contiunious weedy control (22.47 kg/da) 4- The weight of 1000 grains is determined as maximum at the parcels in which weed control is made ten days after the soybean germina ted5- It is determined that the % protein ratio is at maximum level at weedless parcels from the other weedsless parcels; the ones which 40 kg/da CaCN£ is applied to and continious weedsles,the ones which 30 kg/da CaCN£ is applied to and continious weedsles the parcels at which weed control is made ten days after the soybeans germinated, the protein ratio is found maximum at the parcels at which weed control is made Afalon + 1 times. 6- A. retroflexus L, 99.48% C. album L, 98.13%, S. nigrum L, 89.47%, E. crus-galli (L.) P.P. 80.92%, C. arvensis L. 71.32%, P. oleracem L. 58.16%, C. arvense 7.16%, are decreased at the parcels which preemer- gence is applied Afalon 150 gr/da according to the control parcels. 7- The yields of the parcels to which 30 kg/da, 40 kg/da CaCN2 (Perlka) is oplied and continous weedy are found more than the yields of the control parcels. C. arvensis 12.11%, P. oleracea 48.57%, C. album 54.56% are decreased at the parcels to which 30 kg/da Perlka is appiled according to the control parcels.