Betonarme binaların deprem güvenliğine etkili olan parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters which effect the safety of buildings against earthquake
- Tez No: 222453
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKAİ CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kat Adeti, Dogrusal Elastik, Dogrusal Elastik Olmayan, Elastic : Number of Storey, Linear Elastic and Non-Linear Elastic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalısmasında kat adetinin bina performans düzeyine etkisini incelemek amacıyla; 4 katlı olarak tasarlanmıs okul binası, 3 katlı ve 2 katlı kabul edilip, DBYBHY 2007 Bölüm 7- Mevcut Binaların Degerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi ilkeleri esas alınarak dogrusal elastik ve dogrusal elastik olmayan artımsal itme analizi ile deprem performanslarının karsılastırılması konu alınmıstır. Yapılan bu incelemede sonuç olarak; kat azaltılması bina performansını olumlu yönde etkiledigi görülmüstür. Birinci adımda betonarme malzemenin davranısı hakkında ve süneklik kavramı hakkında açıklamalar yapılmıstır. Daha sonra performansa dayalı degerlendirme yöntemleri olan dogrusal elastik ve dogrusal elastik olmayan teorileri DBYBHY 2007'e göre açıklanmıstır. Ardından bu iki teoriye göre mevcut binanın dört üç ve iki katlı olarak performans degerlendirmesi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this research an exsisting four-storey school building has been considered, and anaylsed according to DBYBHY 2007 in the Assesment Method Based on Performans, with linear and non linear elastic theory. The building has been anaylsed as though it had three storey and another analysis as though it had two storey, in order to obtain the performance level of the bulding with less storey, according to linear and non-linear elastic theory. In the first chapter, there is a descripton about the behaviour of the reinforcement materials and ductility concept. In the following chapter, linear and nonlinear elastic theory have been explained according to D.B.Y.B.H.Y 2007 in the Assessment Method Based on Performance. In the final Chapter a performance analysis has been drafted with these two theories taken into account on four-storey, three-storey and two-storey school buildings.