Buhar kazanlarının eksergoekonomik çözümlemesi
Exergoeconomic analysis of boilers
  1. Tez No: 222452
  2. Yazar: SİNAN EREN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANER DERBENTLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termodinamik, Ekserji Analizi, Eksergoekonomik Analiz, Thermodynamics, Exergy Analysis, Exergoeconomic Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kazanların eksergoekonomik çözümlemesi üretilen sıcak su ya da buharın maliyetinihesaplamak için yapılır. Bu çalışmanın amacı, doğalgaz ve kömür olmak üzere farklıyakıtlar ve değişen hava fazlalık katsayıları için sıcak su veya doymuş buhar üretenkazanlar için sıcak su veya doymuş buharın maliyetinin hesaplanmasıdır.Çalışmada maliyetleri hesaplamak için kazan, sürekli akışlı açık sistem olarak kabuledilmiştir, doğalgaz ve kömür olmak üzere farklı yakıt girişleri için termodinamikçözümleme yapılmıştır. İncelenen sistem için, termodinamik çözümleme ile amaçlanan,kazan içinde en yüksek yanma sıcaklığının bulunması, kazana giren yakıt, hava vebesleme suyu ile kazandan çıkan baca gazlarının kütle debisinin hesaplanmasıdır. Dahasonra giren ve çıkan akımlar için ekserji çözümlemesi yapılmış ve maliyet dengedenklemi yazılarak kazandan farklı çıkış halleri için birim ekserji maliyetihesaplanmıştır. Hesaplamalarda bir bilgisayar programından yararlanılmıştır.Hesaplamalar sonucunda sıcak su veya doymuş buhar çıkış hali için havanın, suyunkütle debileri, ekserji kayıpları ve birim ekserji maliyetleri tablo halinde ve grafikselolarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Exergoeconomic analysis of boilers was done to determine the cost of hot water andsteam produced by the boilers. The aim of the study is to determine the cost of hot wateror saturated steam for natural gas and coal fired boilers, for different excess air ratiosand different output conditions.For calculation of the cost of the hot water or steam, firstly the boiler was taken as asteady state steady flow system and thermodynamic calculations for natural gas and coalcombustion were done. In the thermodynamic analysis maximum combustiontemperature, the mass flow rates of fuel, air, feed water as input streams andcombustion products as output streams were calculated for different outlet conditions.Later exergy analysis for input and output streams were done and cost balance equationwas written for the boiler. With the help of the cost balance equation, the cost of hotwater or steam was calculated for different output conditions. The calculation was doneby a computer program.The mass flow rates of air and water, the exergy destructions and the cost of hot waterand steam were given in the form of tables and graphs for different operating conditionsin the final section of the thesis. Results were discussed and recommendations weremade for further studies.