Türkiye'deki ilçelerin kentleşme derecelerine göre il olma potansiyellerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the potential for districts to become province in Turkey with respect to levels of urbanization
- Tez No: 222454
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ZEREN GÜLERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentlesme, kentsel kriterler, kentlesme derecesi, ilçe, Urbanization, Urban Criteria, Level of Urbanization, Province, District
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Son yıllarda ülkemizde illerin sayısında hızlı bir artıs olmus, aynı zamanda pek çok ilçe il olma talebiyle ilgili idarelere basvurmustur. Bu olgudan yola çıkarak, bu çalısmada, Türkiye'deki tüm ilçelerin 1990 ve 2000li yıllara ait elde edilebilen demografik, ekonomik ve sosyo-kültürel göstergeler çerçevesinde kentlesme/gelisme dereceleri ölçülerek il olma potansiyelleri incelenmektedir. Çok degiskenli istatistiksel analiz yöntemlerinden korelasyon, regresyon ve kümeleme analizlerinin uygulandıgı arastırma sonucunda tüm ilçelerin kentlesme dereceleri ortaya koyularak gelisme potansiyeli yüksek ilçeler ile gerileme egilimde olan ilçeler belirlenmektedir. Ayrıca, 1989-1999 yılları arasında il yapılan ilçelerde meydana gelen degisiklikler ile il olma talebinde bulunan ilçelerin durumları degerlendirilmektedir. Sonuç olarak, Türkiye'de gelisme potansiyeli yüksek ilçelerin genelde büyüksehirlerin hinterlantlarında yer aldıkları ve il merkezleriyle güçlü bir ulasım ve iletisim baglantıları bulundugu görülmüstür. Buna baglı olarak, bir ilçeyi il yapmanın ülke ekonomisi açısından oldukça maliyetli oldugu ve kentlesme ve gelismeyi saglamada etkin bir unsur olmadıgı, bu nedenle bu ilçeleri il yapmanın rasyonel bir karar olmadıgı belirlenmistir. Ayrıca; sadece nüfus kriterine baglı olarak kentleri tanımlamanın Türkiye açısından saglıklı ve gerçekçi olmadıgı, ekonomik, demografik ve idarî parametrelerin kombinasyonundan olusacak standartlar olusturmanın gerekli oldugu sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
There has been a rapid increase in the number of provinces in Turkey recently and many districts have made request to related administrations to become `a province?. In this respect, this research aims to measure the level of urbanization/development of all districts in Turkey according to the demographic, economic and socio-cultural data obtained for the years 1990 and 2000. With the application of multivariate statistical analysis methods such as correlation, regression and cluster analysis, the level of urbanization of the districts is put forward. Then, the districts that have potential on the way to become province and the ones that follow a trend towards less urbanization are determined. Furthermore, the type of changes realized in the districts that have became provinces between 1989-1999 and the districts from the ones that require to become a province are evaluated. According to results of the statistical analysis, it has been realized that the districts with high level of urbanization are mostly settled at the hinterlands of metropolitan areas and there have been strong transportation and communication networks between them. Consequently; announcing districts as provinces would not be beneficial since it is being not only a costly process for the national economy but also not positively effecting urbanization. In addition, it is obtained by this research that urbanization in Turkey would not be defined only considering the population criterion; rather, it is essential to formulate a standard which is composed of certain economic, demographic and administrative parameters.