Gender differences in music reproduction equipment: A design perspective
Müzik dinleme sistemlerinde cinsiyetlere göre farklılıklar: Bir tasarım perspektifi
  1. Tez No: 222455
  2. Yazar: MİTHAT FERİT KONAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: arastırma metodolojisi, cinsiyet, grounded kuramı, hi-fi, müzik dinleme, repertuar ızgarası, semiyoloji, yeni kalitatif metodlar, audio, emergent methods, gender, grounded theory, music reproduction, repertory grid, research methodology, semiology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Sabit müzik dinleme sitemlerinin tüketiminde belirgin bosluklar bulunmaktadır. Bu çalısma sabit müzik dinleme sistemlerini bayan kullanıcılara daha çekici hale getirmek için nasıl tasarlanması gerektiği konusuna odaklanmaktadır. Tasarımcıların gizli toplumsal bilgilerini grounded kuramının epistemoloji temellerine dayanan ve semiyoloji, repertuar ızgarası, ve diğer analiz yaklasımları içeren orjinal arastırma metodolojisi kullanılarak, tezin kuramı olusturulmaya çalısılmıstır. Esit sayıda erkek ve kadınlardan olusan bir grup tasarımcıya ve tasarım akademisyenine kendi kullanımları için ideal, fantastik sabit müzik dinleme aletlerinin taslaklarını yapmaları istenmistir. Bu taslaklar daha sonra semiyolojiye, repertuar ızgarasına ve diğer analizlere konu olarak kullanılmıstır. Katılımcıların kisisel görüslerini veya fikirleriyle ilgili detayları belirtebilmelerine olanak sağlamak için, yapısal olmayan görüsmeler düzenlenmistir. Bu görüsmeler sonucunda, kuramı anlamak ve olusturmak için grounded kuramının epistemoloji temellerine dayanan tümevarımlı, sürekli-karsılastırmalı süreci kullanılmıstır. Sabit müzik dinleme aletlerinin sistem entegrasyonunun kolaylastırılması, sistem bilesenlerinde görsel entegrasyonun artırılması ve geleneksel sistemlerdeki görsel karmasanın azaltılması sonucunda, sistemlerin bayan kullanıcılar için daha cazip hale getirilebileceğini görülmüstür. Prototip sistemlerde erkek kullanıcılar için önemli olan güç iliskisinin bayan kullanıcılar için önemli olmadığı saptanmıstır. Bayan kullanıcıların kisilik konusunda erkek kullanıcılardan daha duyarlı olduğu izlenimi edinilmistir. Ne tür kisilikler tercih edildiği konusu arastırılmamıs; ancak kisilik konusunda genel bir tercih belirleme konusunda çalısılmamıstır. Tüm genel kullanıcıların yukarıda belirtilen değisikliklerden faydalanabilecekleri düsünülmüstür.
Özet (Çeviri)
A significant gap in the consumption of non-portable music reproduction equipment exists. This study focuses on how products that implement non-portable music reproduction technologies can be designed to be more appealing to female users. Using an emergent methodology based on the epistemology of grounded theory, the social knowledge tacitly held by designers was used as a basis to generate theory. A mixed gender group of designers and design academics were asked to sketch ideal fantasy nonportable music reproduction systems for their own use and were interviewed regarding their sketches. The sketches were subject to semiological, repertory grid and other analyses. The collected data were used in an inductive process to generate theory. Results indicate that non-portable music reproduction systems can be made more appealing for female general users by increasing the ease of system integration, increasing visual integration of components, and decreasing the visual clutter associated with conventional systems. The signification of power relations in prototypical systems seen of value for male users is largely of no value for female users. Female users are more sensitive to issues of personality than males. The kinds of personalities preferred have not been identified, however a general preference for personality has.