The effect of ozone pretreatment on the biodegradability and toxicity of natural tannin and synthetic tannin
Sentetik ve doğal tanninin ozonla ön arıtımının biolojik ayrışabilirlik ve toksisite üzerine etkileri
- Tez No: 222456
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA OKAY, PROF.DR. FATOŞ GERMİRLİ BABUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Endüstrisi, Tannin, Arıtılabilirlik, Zehirlilik, Textile Industry, Tannin, Biodegradability, Toxicity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalısmada, tekstil endüstrisinde yaygın olarak asit ve metal kompleks boyamaislemlerinde kullanılan, boyaların naylon kumasta tutunabilmesi için uygulanan dogalve sentetik taninnler (DT ve ST) incelenmistir. Öncelikle, inert KO deneyleri hamnumunelere uygulanmıstır. Bu deney sonuçlarında; DT' nin inert KO içeriginin çokönemli degerlerde olmadıgı saptanmıstır; fakat ST'in inert KO içerigi 135mg/l'dir. Birsonraki adımda alıcı ortam kalitesinin korunması için Phaeodactylum tricornutum iletoksisite çalısmaları yapılmıstır.Ham DT ve ST numuneleri için EC degerleri %1'inaltında çıkmıstır. Bu sonuçlardan yola çıkılarak DT ve ST için ön arıtma olarakozonlama uygulanmıstır. Ozonlama deneyleri 1000 mg/saat ozon dozunda, 3.5 pH da 40dakika boyunca yürütülmüstür. Ozonla ön arıtmanın arıtılabilirlik ve zehirlilik üzerineetkisi incelenmistir. Ozonlamadan sonra alınan numunelerde yürütülen inert KOsonuçlarında DT'nin inert KO'sinin 9mg/l; ST'nin inert KO'sinin 41mg/l degerlerinedüstügü gözlenmistir. Ozonlanmıs numuneler için zehirlilik testleri uygulandıgında daEC80 degeri dogal tannin için % 28'e,sentetik tannin için de %34'e yükselmektedir.Ham ve ozonlanmıs tanninler ultrafiltrasyondan geçirilerek çesitli moleküler boyutdagılım aralıklarında KO degerleri elde edilmistir. Ultrafiltrasyon deneylerinde, farklıgözenek çaplarına sahip filtreler kullanılarak KO yükünün azaltılması saglanmıstır.Enson olarak da ham ve ozonlanmıs numuneler için degerlendirmeler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study two frequently used textile tannins; i.e. natural tannin and synthetic tannin(NT and ST) are used. They are sources of recalcitrance and toxicity in dyehouseeffluent. First of all inert COD tests were carried out on raw samples. Results hadindicated that raw NT did not contain a significant inert COD value; however, ST hadan inert COD value of 135mg/l. Toxicity tests were performed with Phaeodactylumtricornutum pure culture. Results demonstrated that both raw NT and ST are highlytoxic. According to the toxicity test results; ozonation used as a pretreatment method.The ozonation was applied at an ozone feed rate of 1000 mg/h; with 3.5 pH during 40minutes. The effects of this pretreatment on the biodegradability and toxicity of sampleswere assessed. After ozonation pretreatment, inert COD of NT was decreased to 9mg/l,and inert COD of ST was decreased to 41mg/l. When ozone-pretreatment applied totannins, EC80 value for NT was increased to 28 %; whereas EC80 value for ST wasincreased to 34%. By the aid of sequential filtration/ultra filtration experiment resultsthe COD distribution for different molecular weight cut-offs of both raw and ozonatedtannins were observed. Then, the obtained results were evaluated for NT and STsolutions.