İnternet ortamında tematik harita sunumu
The presentation of thematic maps on the internet
- Tez No: 222482
- Danışmanlar: PROF.DR. SITKI KÜLÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Tematik harita, nternet, Cografi Bilgi Sistemleri, Thematic Map, nternet, Geographical Information System
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde elde mevcut non-grafik bilgilerin internet ortamında bir tematik haritaylasunumuna yönelik bir yaklasım önerilmektedir. Nitekim bunun için öncelikle sözkonusu yaklasıma iliskin teorik bilgiler; 2. Bölümde, ?Tematik Haritalar?, 3.Bölümde ?Cografi Bilgi Sistemleri? ve 4. Bölümde ?nternet Ortamında HaritaSunumu? ana baslıkları altında verilmistir. Tematik Haritalar Bölümündekartografyanın temelleri ve tematik haritalar hakkında bazı esas bilgiler verilmistir. 3.Bölümde ise CBS'den bahsedilmistir. 4. Bölümde ise konunun can alıcı noktası olaninternet ortamı ve bu ortamda harita sunumuna iliskin kritik bilgiler verilmistir 5.bölümü ise uygulama bölümü olusturmaktadır. Bu bölümde önce uygulama hakkındagenel özelliklerini belirten açıklayıcı bir giristen sonra, LEMOD Projesi hakkında kısabir bilgi verilerek, uygulamanın gelistirildigi yazılım dili ASP Map ve altlık haritaolarak faydalanılan shape filler hakkında açıklamalar yapılmıstır. Daha sonra iseuygulama tüm fonksiyonlarıyla tanıtılmıstır. Son bölüm ise konumuza iliskin görüs veönerilerimizin oldugu sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an approach is proposed for presenting available non-graphic informationwith a thematic map on the internet. Therefore, theoretical information related to thisapproach was given priority and take place in the second chapter named ?ThematicMaps?. Introductory information about ?Geographical Ingormation Systems? (GIS) isgiven in the third chapter and ?The Presentation of Maps on the Web? in the fourthchapter. In the second chapter, the basics of cartography and the essential informationabout thematic maps are given. In the third chapter, basic concepts of GIS is explainedIn the fourth chapter, the fundamentals about the web and the presentation of the mapson the web which are essential for this thesis are given . The application is presented inchapter five. An application of the presentation of an thematic map on the web isrealized in this thesis. In the last chapter, the general information regarding theapplication is given followed by introduction to LEMOD Project, ASP Map softwareand shape files. Finally the application with all its functions is explained and suggestionswere given.