İnşaat aile şirketlerinde kurumsallaşma
Institutionalization of construction family company
- Tez No: 222481
- Danışmanlar: DR. MURAT KURUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsaat Sirketleri, Aile Sirketleri, Kurumsallasma, Construction Company, Family Business, Institutionalization
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kurumsallasma; sürdürülebilir basarı için gereken iyi yönetisim sistemlerinin uygulanmasıdır. yi yönetisim; bir sirketin istenen basarıya ulasması için uyguladıgı yönlendirme, yönetim ve kontrol sistemlerinin bütünüdür. Yönetim platformlarını, karar alma mekanizmalarını, etkin çalısma süreçlerini ve bunlar için gereken altyapıları içerir. Kurumsallasma sürecine, sirketin durum tespit çalısmaları ile baslanmakta, sirketin SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats)analizi yapılmakta ve daha sonra durum tespit çalısması bulguları degerlendirilmektedir. Sirket liderlik yetkinliklerinin belirlenmesiyle is tanımları, yetkinlikler, organizasyon seması olusturulmakta, kisilik analizleri yapılarak ?performans yönetim sistemi?ne geçilmektedir. Aile sirketi anayasası çalısmaları da yapılması gereken uygulamalar arasındadır. Bundan sonra sırasıyla aile sirketlerinin ?sirket yönetim kültürü? belirlenerek ?planlama departmanı? kurulur, ?insaat proje yönetim sistemi? hayata geçirilerek firma genelinde yönetsel kültür degisiminin benimsenmesi için çesitli çalısmalar yapılır. Bu tez çalısması kapsamında, aile sirketlerinde kurumsallasmanın hangi unsurları içerdigi belirtilerek, insaat aile sirketlerinin, kurumsallasma için geçirdikleri süreçte yapması gereken uygulamalar hakkında bir yol haritası çizmek amaçlanmıstır. Bunun için, bir insaat aile firmasında yazarın da içinde bulundugu kurumsallasma süreci dahilinde yapılan uygulamalar detayları ile ele alınmıs, karsılasılan zorluklar ve çözüm önerileri modellenerek yol haritasında eksik olan yerlerine yerlestirilmistir
Özet (Çeviri)
Institutionalization, is the practice of effective managerial systems for continuous success. It includes managerial platforms, decision-making mechanisms, affective work processes and the necessary infrastructure for all of them. Institutionalization process starts with the determination of the general condition and overview, SWOT analysis is implemented and then the finding of this analysis is examined. By the determination of the leadership capabilities of the organization, job definitions, authority and organizational scheme is determined and after personality analysis ?performance management system? is getting started. Family owned enterprise constitution analysis is also one of the applications of this process. After all of those applications company managerial culture of the family owned enterprise should be determined and meanwhile ?planning department? should be established. Thereafter construction project management system is being implemented and some applications and efforts should be held in order to adopt the managerial cultural change and advances in the organization. This thesis study highlights the components of institutionalization within family owned enterprises. By the way , in the construction sector what kind of applications those non-instituonal companies should implement during the process of instutionalization is aimed to make it well-examined and help implementation of these processes. Therefore, in a family owned enterprise serving the construction sector which the author of the thesis is also included in as an employee and institutionalism process is being implemented in, is analized in details. Furthermore, all the challenges faced during the process and the solutions against them are modelled.