Optimization of caprylic acid incorporation into corn oil via enzymatic acidolysis using response surface methodology
Kaprilik asitin mısır yağıyla enzimatik asidolizinin tepki yüzey metodolojisiyle optimzasyonu
  1. Tez No: 222512
  2. Yazar: TARIK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLDEM ÜSTÜN, PROF.DR. H. AYŞE AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Biotechnology, Food Engineering, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır yagı, kaprilik asit, Enzimatik asidoliz, Tepki yüzey metodolojisi, Corn oil, Caprylic acid, Enzymatic acidolysis, Response surface methodology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmada mısır yagı-kaprilik asit (C 8:0) enzimatik asidoliz reaksiyonu ile yapılandırılmıs yag üretimi ve asidoliz reaksiyonunun tepki yüzey metodu ile optimizasyonu amaçlanmıstır. Asidoliz reaksiyonları 1,3 spesifik lipaz, Lipozyme TL IM varlıgında, Hekzan ortamında 50 ºC ve 220 rpm'de gerçeklestirilmistir. Enzim miktarı, substratların mol oranı ve reaksiyon süresi bagımsız degisken, mısır yagına katılan Kaprilik asit bagımlı degisken (tepki) olarak seçilmistir. Tepki yüzey metodu ile belirlenen optimum noktalar, %13,2 enzim, 1:3,2 mısıryagı:kaprilik asit mol oranı ve 3,15 saat reaksiyon süresidir. kinci dereceden polinom olan model denklemden elde edilen tahmin tepkileri ile gözlenen tepki degerleri arasındaki lineer baglantının korelasyon katsayısı 0,99 dur. Optimum noktada yürütülen deneyler sonucunda teorik olarak beklenen %22,0 lik kaprilik asit degerine karsılık %21,5± 0,8 lik kaprilik asit katılımı bulunmustur. Bu veri de model denkleminin güvenilirligini desteklemistir. Yapılan deneyler sonucu elde edilen en yüksek kaprilik asit katılımı %29,8 (mol) olarak bulunmustur. Elde edilen bu yag gıda sanayinde bir yag ikame maddesi olarak degerlendirilebilir. Tıbbi olarak da bu yag, pankreatik enzim yetersizligi ve/veya yag emiliminde sorunları olan hastalar için bir esansiyel yag asidi kaynagı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aims of the study were to produce a structured lipid by acidolysis of corn oil with caprylic acid and optimize the reaction conditions of acidolysis using response surface methodology. The acidolysis reaction was catalyzed by sn-1,3 specific lipase, Lipozyme TL IM in hexane at 50 ºC and 220 rpm. Three-variable (factor), three-level face centered-cube design was used to optimize the reaction. The independent variables of the reaction were chosen as enzyme amount (weight % of substrates), substrates mole ratio, and reaction time (h). The experimental data were analyzed by response surface procedure using Statistica 6.0 to fit the second-order polynomial model predicted for optimization of corn oil acidolysis. This model yielded a correlation of 0.99. The critical values were; enzyme amount = 13.2 %, corn oil: caprylic acid mole ratio = 1:3.9, reaction time = 3.1h. The experimental verification of caprylic acid incorporation at the optimum point gave a good correlation of 21.5±0.8 (mol%) with the computed value of 22.0 (mol%). The maximum caprylic acid incorporation into corn oil was found to be 29.8 (mol %). The resulting structured lipid can be used both for a high quality fat for daily use and medical purposes such as, pancreatic insufficiencies and fat malabsorption problems.