Kentsel raylı sistemlerde işletme maliyetleri
Operating costs of urban rail systems
- Tez No: 222519
- Danışmanlar: PROF.DR. HALUK GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tramvay, Hafif metro, Metro, İşletme maliyetleri, Kentsel raylı sistemler, Tram, Light rail, Metro, Operating costs, Urban rail systems
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, İstanbul'da kentsel raylı sistemlerin işletme maliyetleri incelenmiştir. Çalışmada tramvay sistemi olarak Eminönü-Zeytinburnu hattı, hafif metro sistemi olarak Aksaray-Havaalanı hattı ve metro olarak da Taksim-4.Levent hattı incelenmiştir. Çalışmada bu hatların işletmecisi olan İstanbul Ulaşım A.Ş. den alınan maliyet tabloları kullanılmıştır. Bu tablolar işletme maliyeleri alt başlıklarına göre yeniden ayrıştırılıp düzenlenmiştir. Çalışmada kullanılan diğer veriler de İstanbul Ulaşım A.Ş.'nin ilgili bölümlerinden alınmıştır. Elde edilen birim maliyetler dünyadaki örnekleriyle karşılaştırılmış işletme maliyetlerinin daha gerçekçi hesaplanabilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study operating costs of urban rail systems are reviewed. The rail transit systems considered in the study are Eminönü- Zeytinburnu tram, Aksaray-Havaalanı light rail system and Taksim-4.Levent metro system. The operating cost tables of İstanbul Ulaşım A.Ş, the operator of rail transit lines, are used. These cost tables are reviewed and restored according to the operating costs items considered in this study. Other data used in this cost study are taken from departmants of İstanbul Ulaşım A.Ş. The unit costs obtained from the study are compared with the world examples. In conclusion these unit costs are appraised and some suggestions are made to improve the accuracy of the calculation of operating costs of rail transit systems in İstanbul.