Elastik zemine oturan çelik lif donatılı beton plakların deneysel analizi ve genel bir değerlendirme
Experimental analysis of steel fibre reinforced concrete ground slabs on elastic sub-base and general evaluation
  1. Tez No: 222518
  2. Yazar: EVREN KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Tel, Çelik Hasır, Plak, Elastik Zemin, Steel Fibre, Welded Wire Fabric, Ground Slab, Elastic Subbase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalısmanın amacı; zemin yatak katsayısı degisiminin, tekil yük altındaki çelik tel donatılı beton plakların davranısına etkisini inceleyerek çelik tel donatılı ve çelik hasır donatılı plakların davranıslarının genel bir degerlendirmesini yapmaktır. Deney, tam ölçekli olarak 3,0 x 3,0 x 0,15 m boyutlarında 3 adet plakla sürdürülmüstür. Tüm plaklarda tel içerigi 25 kg/m3'tür. Plaklarda kullanılan tellerin boyu 60 mm, çapı 0,75 mm ve çekme dayanımı 1100 N/mm2 olan iki ucu kancalı Dramix'tir. Kullanılan beton sınıfı tüm plaklar için C30'dur. Elastik zemini temsil etmesi amacıyla ekstrüde polistiren köpük levhalar ve kauçuk plakalar kullanılmıstır. Plaklar, merkezine yerlestirilen el ile yükleme yapan kriko yardımıyla 1'er tonluk yük artımları ile kırılana kadar yüklenmislerdir. Yük krikodan plaga 0,15 x 0,15 mm boyutlarındaki çelik levha ile aktarılmıstır. Bu tekil yük, plaga uygulanan tekerlek yükünü veya raf ayagının aktardıgı elverissiz yük durumunu temsil etmektedir. Her yük adımında olusan yerdegistirme degerleri, plagın 16 noktasına yerlestirilen 1/1000 mm hassasiyetinde ölçüm yapan transducerlar yardımıyla okunmus ve kaydedilmistir. Deney sonuçları sayısal model sonuçları ile karsılastırılmıstır. Bunun için, çözüm ilkesi sonlu elemanlar yöntemine dayanan Ansys programı ile deney modellenmis ve çözümü yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Aim of MSc thesis study is to examine the effect of changes in ground bed modulus on behaviour of steel wire reinforced concrete slabs which were subjected to a single load and to make a general evaluation of the behaviour of steel wire and welded wire reinforced concrete slabs. Experimental study made herein has been performed with 3 slabs of dimensions 3.0 x 3.0 x 0.15 full scale. In all slabs, the steel wire content is 25 kg/m3. Wires used in the slabs are of Dramix type, with 60mm in length, 0,75mm diameter and tensile strenght of 1100 N/mm2, with hooks on both sides. C30 type concrete has been used for all slaps. Extruded polystyrene foams and rubber plates have been employed to represent elastic subbase. Slabs have been laden by the help of manually operated jack system placed in center up to failure-point with 1-ton increments. Load has been transferred from jack to the slabs by means of steel plate of dimensions 0,15 x 0,15 mm. Single load here represents unfavourable loading situation as it would be by wheel load or shelf leg over the slab. Displacement has been measured through transducers of 1/1000 mm accuracy, placed over 16 separate points on the slabs. Experimental results have been compared to those by numerical model results. In order to provide comparison between results attained from experimental work, solution has been achieved by modeling slabs through Ansys Program, using the finite elements method.