Bireysel emeklilik sistemi ve iş tatmini
Individual pension system and job satisfaction
  1. Tez No: 222524
  2. Yazar: SERENAY ÜNÜVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, Bireysel Emeklilik Planları, İş Tatmini, Motivasyon Faktörleri, Individual Pension System, Individiual Pension Plans, Job Satisfaction, Motivation Factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışmasında işverenlerin çalışanlarına bireysel emeklilik planı yaptırmaları ve onlar adına katkı paylarını yatırmalarının çalışanların iş tatminini nasıl etkilediğini bulmak hedeflenmiştir. Sürecin ilk aşamasında iş tatminini etkileyen ve şirketler tarafından sunulan diğer motivasyon faktörleri ortaya konmuştur. Tüm bu faktörlerin çalışanların tatmin düzeylerini nasıl etkilediklerini bulabilmek için farklı sektör ve şirketlerden çalışanlara danışılmıştır.Analiz aşamasında, faktör analizi ve ortalama tatmin düzeylerinin bulunması için SPSS 11.0 programı kullanılmıştır. Ele alınan motivasyon faktörleri kümelenmiş ve beş farklı küme elde edilmiştir. İşverenlerin bireysel emeklilik planı yaptırmasının, çalışanlarına sağladıkları kurumsal sağlık ve yaşam sigortalarını içeren ek kazanç paketleriyle aynı kümede yer aldığı görülmüştür. Aynı zamanda diğer pek çok faktöre göre iş tatmini üzerinde daha çok etkili olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca, henüz çok yeni bir sistem olmasına rağmen araştırma grubunun yaklaşık yarısının bireysel emeklilik planına sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this thesis is to fınd the effect of occupational pension on job satisfaction. in the fırst stage of the process, motivation factors affecting job satisfaction are determined. To fınd out how these factors affect job satisfaction, a survey was made to employees from different companies in various sectors.in the analysis stage, SPSS 11.0 was used for factor analysis and to fınd the mean satisfaction levels. Motivation factors are clustered and fıve different sets are götten. Occupational pension took place in the same set with the benefıt packages including organizational health and life insurances. Besides this, occupational pension was much more effective on job satisfaction than the other quite a few factors. Also, although it's a very new system in Turkey, it's seen that almost the half of the employees that are surveyed have private pension plans.