Türkiye kömür ithalatı deniz taşımacılığı arz-talep analizi
Turkish coal import shipping supply-demand analysis
- Tez No: 222530
- Danışmanlar: PROF. DR. NİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ekonomi, Ulaşım, Marine, Economics, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Deniz taşımacılığı, denizcilik sektörü, deniz ekonomisi, arz-talep analizi, Maritime, maritime sector, marine economy, supply-demand analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kömür dünya genelinde en önemli hammaddeler içerisinde ham petrol ve demir cevheri ile birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Diğer birçok hammaddelerden farklı olarak değişik endüstrilerde, değişik amaçlarla kullanılabilmektedir. Bunların başında termik santraller, demir-çelik endüstrisi ve çimento endüstrisi gelmektedir. Ülkemizde de kömür talebinin yoğunlukla bu sektörlerin etkisinde gerçekleşmektedir. Ülkemizin mevcut kömür rezervlerinin oldukça yetersiz olması ve adı geçen endüstriyel prosesler için uygun tipte olmaması gibi sebeblerle ithalatı kanıçınılmazdır. A.B.D, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Rusya gibi birçok kömür ihracatçısı ülkeden yapılan ithalat taşımaları ile kömür açığımız kapatılabilmektedir. Bu taşımaların neredeyse tamamının denizyolu ile yapılıyor olması, çalışmamızın çıkış noktalarından biridir. Kayıt altına giren veriler ışığında(2004-2005) kömür ithalatı taşımalarımızın büyük bir kısmının yabancı armatörlere ait, yabancı bayraklı gemilerle yapıldığını görebilmekteyiz. Dolayısıyla yurtiçi döviz rezervlerimizin önemli bir kısmı kömür ithalatı taşıma maliyetleri çerçevesinde yurt dışına çıkmaktadır. Türk bayraklı deniz ticaret filomuzun bu taşımalar açısından yeterliliği konusu araştırmamızın temel problemidir. Bu çalışmada, Türkiye'nin kömür ithalatı deniz taşımacılığı 2004 ve 2005 verileri incelenerek, Türk ve yabancı bayraklı gemilerle yapılan taşımaların pazar payları analiz edilecektir. Deniz taşımacılığı arz ve talep fonksiyonları kömür ithalatımız için hesaplanarak, 2006-2008 dönemi için tahmini arz-talep büyüklükleri incelenecektir. Yapılan çalışma ile 50.000 DWT ve üzerindeki gemi tonajlarında filo yetersizliği sebebiyle dışa bağımlılığın varlığı ortaya konulmuş, filomuzun bu tonajlar yönünde kuru yük gemilerini teşvike ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Ayrıca diğer tonajlarda filo açığı sayısal olarak tespit edilmemiş ancak serbest piyasada yurtiçi filo talebini karşılama yeterliliğinin şüpeli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Coal is the most important raw material with crude oil and iron ore in all over the world. It is used in various industries and for various purposes which different from other many raw material. Main users are power plants, steel industry and cement industries. Coal demand is realized strongly with the same industries in our country too. Coal import is unavoidable due to lack of coal reserves and lack of appropriate coal sources for the expressed industries. Coal demand deficit shall be covered by import shippings from coal exporter countries like U.S., People?s Republic of China, India, South Africa, Russia etc. One of the reason of this research is the being of that carriage is proved with maritime transportation. Therefore important part of currency reserves are leaving from country as cost of coal import shipping. The main objective of this research is the determine whether turkish merchant fleet cover coal import shipping demand. In this study market shares of Turkish and foreign flag state shipping will be anaylized by examination of Turkish coal import shipping 2004 and 2005 data. Estimated supplydemand measurements shall be examined for 2006-2008 period by calculation of supplydemand functions of shipping trade. Foreign dependence on 50.000 DWT and above tonnages has been exposed due to lack of fleet. Bulk carrier tonnages requirement of native fleet has been determined by analysis. Also fleet requirement on other tonnages has not been calculated, but it is not thought as competent on spot market.