Türk Savunma Sanayii'nde teknoloji ve strateji
Technology and strategy in the Turkish Defense Industry
- Tez No: 222534
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAFER ERHAN BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayii, Strateji, Teknoloji, Defense Industry, Strategy, Tecnology
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalısmanın ana amacı, günümüzün globallesen ekonomik ve siyasal dünyasında ülkeler arasında önemli bir güç unsuru olan savunma sanayii ve bu sektörün en önemli karakteristiklerinden olan strateji ve teknoloji iliskisini incelemektir. Bu kapsamda çalısmada öncelikle teknoloji, strateji ve teknoloji stratejisi konuları daha sonra ise savunma sanayiinin genel bir tanımı ve degiskenleri, strateji ve teknoloji iliskisini ortaya koyarak bu iliskinin savunma sanayiine olan etkilerinin arastırılması amaçlanmıstır. Saha çalısması asamasında, savunma sanayi firmaları için teknoloji stratejisi belirleme modeli gelistirilerek, bu modelin uygulanma durumu ve firmaların teknoloji stratejilerini degerlendirmeye yönelik anket formu hazırlanarak Savunma Sanayii Müstesarlıgına kayıtlı 51 adet savunma sanayii firmasına gönderilmistir ve bu firmaların 19 tanesinden cevap alınmıstır. Analizler, bahsedilen 19 firmanın yanıtları çerçevesinde yapılmıstır. Toplanan veriler Excel paket programı ile analiz edilmistir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between defence industry which is one of the power component in nowadays global economic and political world, and key characteristic of strategy & technology. Priority of this study is technology, strategy and technology strategy and general description od defense industry, it?s variables, relation between strategy and technology and it?s effects to the defence industry comes. In field study, strategy of technology determination model is developed for defence industry companies. Questionnaire was prepared according to applying situation of this model and firm?s evaluation of technology and strategy. Questionnaires were sent to 51 companies which are registered under Ministry Of Defense Industry. 19 out of 51 companies responded the questionnaire. Analysis were done according these companies. These datas were analyized by Excel program.