Metropolde gündelik hayat ve yeni kavramlar üzerinden İstanbul okuması
Daily life in the metropolis and reading İstanbul through the redefined contemporary concepts
- Tez No: 222535
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KAHVECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Metropol, Gündelik Hayat, Zihinsel Hayat, Küreselleşme, Teknoloji, Kent İmgesi, Zaman, Hız, Ulaşım, Sosyal Hayat, İletişim, Hareket, Tüketim, Meta, İnsan, Kitle Kültürü, The Metropolis, Daily Life, Mental Life, Globalisation, Technology, The City İmage, Time, Speed, Transformation, Social Life, Communication, Movement, Consumption, Meta, İndividual, Mass Culture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmadaki amaç, metropoldeki gündelik hayat üzerinden kentliye ve değişen kavramlarla kendisini sürekli yenilemekte olan kente bakmak; ve bu kavramların karşılıklarını kentte nasıl bulduklarını kişisel gözlemlerle okumaktır. Gündelik hayat pratiklerinin de şekillendirdiği kent, hep var olan kavramlarla süregelmekte, ama yeri geldiğinde kavramın sınırları genişlemekte ve yenilenmektedir. Kimi zaman da artık var olan kavramlar kenti tanımlamaya yetmemeye başlamakta ve kent yeniden tanımlanmaktadır. Bu çalışmada bu kavramlar metapolis, glocal(global+local), livrid (live+hybrid) ve rurban(rural+urban) olarak karşımıza çıkacaktır. Metropoldeki değişen kavramlar gündelik hayatımızda karşılaştığımız ama çoğunlukla farkına varmadığımız örneklerle İstanbul üzerinden incelenecektir. Gündelik hayatlarımızın parçalılığı içindeki kolajlarla oluşturduğumuz bütün, kent imgemizi oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is looking through the city and the city dweller by the help of the changing concepts in daily life. The reproduction of the space by the redefined contemporary concepts are metapolis, rurban (rural+urban), glocal (global+local) and livrid (live+hybrid). The concepts will be defined by the examples in our daily life in İstanbul. We are experiencing the city in the circulation of changing daily practices and the dynamics of the city. This needs to be looked more carefully and consciously. And the collages of fragmented daily life practices constitutes our city image.