Eksenel simetrik cisimler etrafında sınır tabaka hesabı
Boundary layer solutions around axial symmetric bodies
- Tez No: 222550
- Danışmanlar: PROF.DR. M. ADİL YÜKSELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sınır tabaka, Eksenel simetrik cisimler, Potansiyel akım, Boundary layer, Body of revolution, Potential flow
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalısmada, eksenel simetrik cisimler etrafında sınır tabaka hesabı yapılmıstır. Eksenel simetrik cisimler olarak farklı narinlik oranlarında elipsoitler, Karman-Trefftz profillerinin eksenleri etraflarında döndürülmeleriyle elde edilen cisimler ve roket, mermi, basınç probu gibi serbest geometriler kullanılmıstır. Sınır tabaka denklemlerinin çözümü için gerekli olan hız dagılımları potansiyel akım çözümlerinden elde edilmistir. Bunun için elipsoit etrafındaki potansiyel akımın analitik bir çözümü, panel yöntemi ve eksenel tekillik dagılımı yöntemi kullanılmıstır. Sınır tabaka denklemlerinin çözümü için sayısal bir yöntem olarak akım çizgisi izleyen yöntem kullanılmıstır. Bu sayısal yöntemle elde edilen sonuçları test edebilmek için ise elipsoit geometrisi için özel bir durum olan küre etrafındaki sınır tabakanın tam çözümünü veren bir analitik çözümden yararlanılmıstır. Ayrıca tüm geometriler için yaklasık bir çözüm veren Thwaites-Walz metodu ile çözümler elde edilmistir. Bu metotla elde edilen sonuçlar da sayısal çözümün sonuçlarıyla karsılastırılmıstır. Hesaplamaların yapılabilmesi için BLAxiSym adında Visual Basic programlama dilinde bir yazılım gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study boundary layer solutions around body of revolution are made. Ellipsoids that have different fineness ratios, bodies which are obtained by the Karman-Trefftz airfoils revolved around their axis, and bodies have free geometries like rocket, missile, and prob are used as axially symmetrical bodies. The velocity distributions are needed to solve boundary layer equations are obtained by the solutions of potential flow. Therefore an analytic solution of potential flow around ellipsoid, panel method and axial singularity distribution method are used. The method of following streamline is a numeric method is used to solve boundary layer equations. Being able to test the solutions are get by the numeric method is benefited from an analytic solution that gives an exact solution for sphere, a special condition of ellipsoid. Also, Thwaites-Walz method that gives approximate solutions for all geometries is used. The results are obtained from this method again are compared with the results of the numeric method. In order to be able to make calculation, a software program which is named BLAxiSym is developed in Visual Basic programming language.