Kamusal mekan kalitesinin yükseltilmesinde yöntemler ve kamusal sanatın rolü
Models on improving the quality of public places and the role of public art
  1. Tez No: 222551
  2. Yazar: BAHAR BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHSEN ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mekan, Kamusal Sanat, Kalite Yükseltme, Public Place, Public Art, Quality Improvement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalısmada, insan yasamında sosyal ve fiziksel anlamda önem tasıyan kamusal mekanlardaki kalite yükseltme yöntemleri ve kamusal sanat kullanımının mekan kalitesini yükseltmedeki etkileri arastırılmıstır. Bu amaç dogrultusunda; mekansal kalite kavramı çerçevesinde basarılı kamusal mekanlar üzerinden kalite göstergeleri ortaya konmaya çalısılmıs ve kalite yükseltme yöntemlerine deginilmistir. Mekanın bir ögesi olarak sanat çalısmalarının kamusal mekanlarda kullanımının insana sundugu farklı mekan deneyimleri tanımlanmaya çalısılmıs, fiziksel, sosyal ve ekonomik etkilesimlerle kent yasamına katkıları incelenmistir. Kamusal mekan kalitesini yükseltmede sanat faktörünün oynadıgı rol arastırılmıstır. Bu çerçevede, kamusal mekanın toplumsal ve fiziksel karakterine, kamusal mekandaki insan ihtiyaçlarına, kalite yükseltme yöntemlerine ve kamusal sanata yer verilmistir. Alan arastırması olarak uluslararası bir sanat projesi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, methods on improving the quality of public places and the effect of public art used in public places which have social and physical effects on human life were examinied. To reach the goal of this aim, quality indicators tried to be revealed over the examples of successful public places from the point of place quality view and the quality improvement methods were mentioned. Different experiences served to people there by using art activities in public places as a part of the place were anaysed; by exposing the effects on city life with physical, social and economic interaction, the role of art factor on improving the quality of public places were investigated. In this respect, the social and physical characteristics of public places, the human requirement of the public places, quality improving techniques and public art in detals were taked up. An international art project takes place as a key study.