Providing survivability in optical WDM mesh networks considering adaptation
Optik WDM ağlarında adaptasyon ve hata bağışıklığının sağlanması
- Tez No: 222552
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEZA BUZLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: hata bağışıklığı, paylaşılmış yol koruması, adaptasyon, optik WDM ağları, yeniden yönlendirme, optical WDM networks, survivability, adaptation, shared-path protection
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Internet kullanımının artışı ile birlikte hızla büyüyen bant genişliği isteklerini karşılayabilecek olan optik WDM ağları, gelecekteki en uygun Internet omurgaları haline gelmiştir. Oluşabilecek herhangi bir bağlantı hatası, o bağlantı üzerinden geçen tüm ışık yollarının başarısızlığına yol açabilir. Bu yüzden, optik WDM ağları etkili hata bağışıklığı yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır.Optik WDM ağlarındaki hata bağışıklığı problemini etkili bir şekilde giderebilmek için son günlerde bir çok yöntem sunulmuştur. Bu yöntemler arasında paylaşılan yol ile koruma yöntemi etkin kaynak kullanımı sağlayabildiğinden, en umut verici yöntemlerden biri olarak görülmektedir. Bu yöntemde yedek ışık yolları, eğer ilişkili birincil ışık yolları karşılıklı olarak farklı ise yani ortak bağ kullanmıyor iseler, dalga boyu paylaşımı yapabilemekdirler. Bu özelliğinden dolayı paylaşılan yol ile koruma yöntemi, yedek ışık yollarına daha az kaynak ayrılmasını sağlar ve diğer koruma yöntemlerinden daha iyi performans gösterir. Bu çalışmada, bir optik WDM ağına dinamik olarak gelen bağlantı isteklerine cevap verilirken, paylaşılan yol ile koruma ve yeniden yönlendirme özelliğini kullanan etkili bir yöntem geliştirilmiştir. Adaptasyon sağlayan paylaşılan yol ile koruma yöntemi olarak adlandıralan yeni yaklaşım, dinamik trafik akışında yedek yolların yol açtığı fazla kaynak tüketimini azaltmak için zaman içinde ağı yeni durumlara adapte edebilen, etkili yani daha çok isteğe cevap verilebilen bir servis sağlayabilmektedir. Bağlantıların öncelik beklentisine göre yeniden yönlendirme yapma özelliğinden dolayı servis seviyesinde anlaşma sağlayabilen bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
WDM optical networks are able to meet the rapid growth of bandwidth demands and are considered to be the most appropriate choice of future Internet backbone. However, the failure of a network component such as a fiber link can lead to the failure of all the lightpaths that traverse the failed link. Therefore, the huge bandwidth of WDM also requires efficient survivability mechanisms. Recently, new techniques have been proposed to efficiently deal with this problem in mesh networks. Among them, shared-path protection is a promising candidate because of its desirable resource efficiency, which is a result from effective backup sharing. Backup paths can share wavelength channels, when their corresponding working paths are mutually diverse. Therefore, shared-path protection can outperform other protection techniques based on the dedicated reservation of backup capacity. In this work, we focus on rerouting feature to design an efficient algorithm, called Adaptable Shared Path Protection (ASPP), for dynamic provisioning of shared-path-protected connections in optical mesh networks employing WDM. In particular, backup-channel capacity reservation in shared-protection causes too much resource consumption parallel to network load. ASPP provides the adaptation of network against dynamic traffic, and decreases blocking probability thanks to rerouting capability of paths. Also, ASPP can present SLA by providing an uninterrupted traffic flow for connection requests come with a high priority.