Bazı ortotropik plakların sonlu farklar yöntemi ile çözümü
Solutions of specially orthotropic plates by using finite differences method
  1. Tez No: 222575
  2. Yazar: MEMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ortotropik plaklar, Analitik yöntemler, Sonlu farklar yöntemi, Orthotropic plates, Analytical methods, Finite differences method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yüzeysel tasıyıcı sistemlerden biri olan plaklar, günümüzde yalnızca yapı mühendisliginde degil, uçak ve gemi mühendisligi gibi birçok alanda da kullanılan sistemlerdir. Belirlenen kabullere göre modellenen plaklardan, denge denklemleri kullanılarak, plak denklemlerinin diferansiyel formu elde edilir. Plak denklemlerinden, basit diferansiyel denklem çözümleri yanında çesitli analitik yöntemler kullanılarak da kesin çözüm elde edilebilir. Analitik yöntemler kullanılarak çözüme ulasılamadıgı veya çözümün zor oldugu durumlarda, sonlu farklar yöntemi ve sonlu elemanlar yöntemi gibi sayısal çözüm yöntemlerine basvurulur. Bu çalısmada, çesitli mesnetlenme ve yükleme durumlarına göre plakların malzeme bakımından özel bir hali olan bazı ortotropik dikdörtgen plakların çözümü, sayısal bir çözüm yöntemi olan sonlu farklar yöntemi kullanılarak bilgisayar ortamında yapılmıstır. Çalısmada sonlu farklar yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçlar, literatürde bulunan bazı izotropik ve ortotropik plakların analitik yöntemle elde edilmis sonuçları ile karsılastırılmıstır. Sonlu farklar yöntemi ile elde edilen sonuçların, analitik yöntemler ile elde edilen sonuçlara çok yakın oldugu gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Plates, as a special type of shell systems are widely used in not only structural engineering field, but also many other fields such as naval or aerospace engineering. For design purpose, plate equations can be obtained in a differential form by using the equation of equilibrium evaluated from the plates modelled by suitable assumptions. Besides simple differential equation solutions, exact solutions can be evaluated from plate equations with the help of different analytical methods as well. When it is impossible or hard to evaluate the results with analytical methods, numerical solution methods e.g. finite differences or finite element method can be used. In this study, orthotropic rectengular plate equations are solved on computer for various supporting and loading conditions by using finite differences method. Results are compared with the results of previous studies using analytical methods. It was shown that there is a substantial correspondence between the compared results. .