Anahtarlanmış doğrusal sistemlerin kararlılığının incelenmesi
The analysis of the stability of switched linear systems
- Tez No: 222576
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NESLİHAN SERAP ŞENGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Matematik, Electrical and Electronics Engineering, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: anahtarlanmıs sistemler, anahtarlanmıs dogrusal sistemler, kararlılık, switched systems, switched linear systems, stability
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmada, bir altsistemler ailesinden ve bu altsistemler arasındaki geçisleri yöneten bir anahtarlama kuralından olusan anahtarlanmıs sistemler genel olarak incelenmis; ve altsistemler ailesinin her bir üyesinin dogrusal oldugu durumda olusan anahtarlanmıs dogrusal sistemlerin kararlılıgına iliskin literatürde bulunan üç temel problem tanıtılmıstır. Bunlardan keyfi anahtarlama problemi olarak adlandırdıgımız birinci problemde anahtarlama isareti ne olursa olsun sistemin kararlı olmasının kosullarını aranır. Kararlılastırma problemi olarak adlandıgımız ikinci problemde ise verilmis bir altsistemler ailesini kararlı kılan bir anahtarlama isaretinin varlıgı ve ne oldugu arastırılır. Çalısmamızda bu iki probleme iliskin birincisinde ortak Lyapunov fonksiyonu bulunmasına ikincisinde ise altsistemlere iliskin matrislerin bir Hurwitz konveks kombinasyonunun bulunmasına dayanan literatürde bulunan iki çözüm anlatılmıstır. Uygun anahtarlama isaretleri kümesini bulma problemi olarak adlandırdıgımız üçüncü problem ise verilmis bir altsistemler ailesini kararlı kılan özel anahtarlama isaretleri kümelerini bulma problemidir. Bu probleme iliskin kendi gelistirdigimiz bir yaklasım sunulmustur. Anahtarlanmıs sistemlerin iteratif fonksiyonlar sistemlerine dönüstürülmesine dayanan bu yaklasım ile anahtarlanmıs sistemin kararlı olması için anahtarlama isaretindeki sabit aralıkların minimum uzunlugunun belli bir degerden büyük olmasına dayanan bir yeter kosul verilmistir. Son olarak elde ettigimiz sonuçlar iki örnek üzerinden degerlendirilmis ve elde edilen sonuçların bu konuyla ilgili yapacagımız ileriki çalısmalar konusunda isaret ettigi yönler tartısılmıstır. Özellikle altsistemlere iliskin matrislerin özvektörlerinin yakınlıgına dayalı bir açıklama ile uygun anahtarlama kümesini bulma problemine iliskin bir çözüm yoluna isaret edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, switched systems, which consist of a family of subsystems and a switching rule that controls the switching between the subsystems, are explained generally, and the three problems founded in literature on the stability of switched linear systems, which arise in the case that all the subsystems are linear, are introduced. Among these, the first one called the arbitrary switching problem deals with finding the conditions that results in the stability of the switched system independent of the switching signal. The second one called the stabilizing problem considers how to find a stabilizing switching signal for a given family of subsystems. In the thesis we explained the two approaches to find the solution of these problems which depends on the presence of common Lyapunov function for the former, and on finding a Hurwitz convex combination of the subsystem matrices for the latter. The third problem that we called the problem of finding the proper set of switching signals concerns with some special sets of switching signals forming a stable switched system for a given family of subsystems. We presented our own approach to solve this problem. By the approach of converting a switched system to an equivalent iterated function system, a sufficient condition is presented based on the minimum length of the intervals where the switching signal is constant. Finally, we discuss on some issues for future research that the study points out.