Three-dimensional analysis of composite pinned joints
- Tez No: 56494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET A. AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Plakalar, Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Yöntemi, Ağ Geçişi, Yüklü Delikler iv, Composite Plates, 3-D FEM, Mesh Transition, Loaded Holes m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZ PİM BA?LANTILI KOMPOZİT EKYERLERİNİN ÜÇ BOYUTLU ANALİZİ Pekşen, Sinan Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet A. Akgün Ocak 1997, 94 sayfa Bu tez, yüklü delikli ortotropik kompozit plakaların davranışını ve yetersizliğini inceler. Farklı bağlantı geometrileri için üç boyutlu sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Eğri temas yüzeyinde, pimli bağlantı yetersizliğinin asıl olarak cidar kalınlığı yönündeki gerilimlere bağlı olması üç boyutlu modellemeyi gerektirir. Bazı bağlantı geometrileri için, delikli kısım üç boyutlu olmak koşuluyla, iki ve üç boyutlu sonlu elemanlar birlikte kullanılarak ağ oluşturulmuştur. İki boyutlu ağdan üç boyutlu ağa geçiş incelenmiştir. Problemi modellemek için NASTRAN kullanılmıştır. Nümerik sonuçlar, daha önceki bir çalışmadan alman deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE-DIMENSIONAL ANALYSIS OF COMPOSITE PINNED JOINTS Pekşen, Sinan M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet A. Akgün January 1997, 94 pages This thesis investigates the behavior and failure of orthotropic composite plates having a loaded hole. A three-dimensional finite element model of joints of various geometries is constructed. Failure of a pinned joint along the curved contact boundary is primarily dominated by through-the-thickness stresses which necessitates 3-D modeling. In a few of the joint geometries, a mixed 2- and 3-D mesh is used with the hole region being modeled with a 3-D mesh. Mesh transition from 2- to 3-D is investigated. NASTRAN is used to model the problem. The numerical results are compared with test results from a previous study.