Mimarlıkta modernite ve süreklilik
Modernity and continuity in architecture
- Tez No: 222578
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BELKIS ULUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Süreklilik, Gelenek, Modernity, Continuity, Tradition
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada amaçlanan modernite kavramını günümüz kosulları ile yeniden ele alarak anlamak ve mimarlıkta modernite ve süreklilik iliskisini sorgulamaktır. Bu dogrultuda modernite ve süreklilik iliskisi tezin ikinci ve üçüncü bölümlerini olusturan olumlu ve olumsuz olarak tanımlanabilecek iki okuma ile irdelenmistir. kinci bölümde modernite kavramının ve aklın zamanla teklesmesi ve katılasması, sürekliliklerin önünde bir engel olarak degerlendirilmis, yaratıcı yıkım ve yabancılasma kavramları veya durumlarının ise modernitenin özellikle mimarlık alanında geçmisten kopusu veya geçmis mimari dillerin tamamen unutulmasını destekledigi belirtilmistir. Bu durumların mimarlık ürünü ve birey arasında bir iletisim sorununa sebep oldugu kanısına varıldıktan sonra ise üçüncü bölümde yeni bir okumanın gerekliligi vurgulanmıstır. Bu dogrultuda ilk olarak çogul modernlikler kavramı ile teklesen modernite anlayısının yıkılabilecegi vurgulanmıs, gelenek ise iletisim ve dönüsüm eksenli bir tartısma ile modernite ile bir arada var olabilecek sekilde tanımlanmıstır. Daha sonra ise 20. yüzyılın üç farklı mimarının ürünleri ve yaklasımları irdelenerek modernitenin geçmisle süreklilikleri mimari pratikte nasıl kurabildigi incelenmistir. Dördüncü bölümde ise Turgut Cansever'in Türk Tarih Kurumu binasının incelenmesi ile konu Türkiye baglamında tartısılmıstır. Modernite ve süreklilik iliskisi üzerine yapılan tartısmalar ile ortaya çıkan sonuç ise, modern mimarlıkta sürekliliklerin önemli, mümkün ve gerekli olduklarıdır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to understand modernity by redefining it in today?s conditions and to examine the relationship of modernity and continuity in architecture. The relationship of modernity and continuity is examined in the second and third chapters as possitive and negative approaches. In the second chapter, the transformation of modernity and reason into a sole and rigid concept is evaluated as a barrier for continuity. It is also mentioned that concepts or conditions like creative destruction and alienation support the disconnection of the past from the present and the rejection of architectural languages of the past. This situation is defined as a reason for a communication problem between architectural products and individuals and becouse of that a new way of reading ?continuity? is proposed. In the third chapter it is mentioned that with the idea of multiple modernities, sole and rigid understandings of modernity can be transpassed. Defining tradition as transmission and transformation also shows its possitive connections with modernity. And finally the examination of three architects from the 20th century points the different ways that modernity can establish continiuties in architectural practice. In the fourth chapter the subject is discussed in the context of Turkey by analyzing Turgut Cansever?s architectural approaches and his Turkish Historical Socciety building. The discussion concerning the relationship of modernity and continuity results with the idea that continuity in modern architecture is an important and possible necessity.