Farklı ürünlerden izole edilen Aspergillus niger küflerinin lipaz aktivitelerinin yağca zengin kuru meyvelerde incelenmesi
Determination of lipase activity of some strains of Aspergillus niger isolated from different materials on oily rich dried fruits
  1. Tez No: 222579
  2. Yazar: ÜLKÜ URAS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP DİLEK HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Gıda Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Food Engineering, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger, Lipaz, Serbest yağ asidi, Trigliserid, Aspergillus niger, Lipase, Free fatty acid, Triglyceride
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ceviz ve yer fıstığı hem direkt tüketim hem de çikolata, sekerleme endüstrisi için önemli ham maddelerdir. bazı küflerin faaliyetleriyle olusan lipaz enzimi, nemli ortamlarda yağın hidrolize olmasına neden olmaktadır. Yağın temel yapısı olan trigliseridlerin parçalanarak serbest yağ asitlerinin açığa çıkması, bu meyvelerde acılasmaya buna bağlı olarak tad ve aromasının bozulmasıyla kalite kaybına yol açmaktadır. Çalısmamızda ceviz ve yer fıstığının küf florasında bulunan ve lipaz üretme yeteneğine sahip olan Aspergillus niger küfünün farklı susları kullanılmıs ve bu susların bu meyvelerin yağında lipolitik aktiviteleriyle meydana getirdiği değisiklikler tespit edilmistir. Fındık, kakao ve incirden olmak üzere 3 farklı Aspergillus niger susu izole edilmistir. Küf sporları 30ºC sıcaklıkta ve %90 bağıl nemli ortamda ceviz ve yer fıstığında gelistirilmis, bu meyvelerin yağında meydana gelen değisiklikler günlere bağlı olarak açıklanmıstır. Enzim hidrolizine bağlı olarak yağın yapısında giderek artan serbest yağ asidi fraksiyonu ile azalan trigliserid fraksiyonu çesitli kimyasal islemler ve TLC (Thin Layer Chromatography) aracılığıyla ayrılıp, bilesimleri yüzde yağ asidi cinsinden gaz kromatografisi kullanılarak tespit edilmistir. Böylece küf susları arasındaki ?lipaz enzimi davranıs farklılıkları? açıklanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Walnut and peanut are considered as important raw materials for not only direct consumption but also their intensive usage in chocolate and candy industry. Some moulds cause the hydrolization of the oil in damp environment. The breaking-off the triglycerides which are the basic structure of the oil and occuring of free fatty acids give way the bittering of these fruits in connection with the deterioration of the taste and aroma leading the quality decline. In our study, differences strains of Aspergillus niger mould which has the ability of the production of lipase and existing in the mould flora of the walnut and peanut are used and the changes caused by these strains in these fruit oil by lipolytic activities. Three different Aspergillus niger strains have been isolated related with nut, cocoa and fig. Mould spores have been developed in 30ºC temperature and 90% relative humidity on walnut and peanut. The changes in connection with the fruit oils according to the days have been explained. Depending on enzymatic hydrolization, the decreasing triglycerid fraction with the increasing free fatty acid fraction are existing in the structure of the oil have been seperated by means of various chemical applications and TLC (Thin Layer Chromatography) and their compositions have been determined in the term of fatty acid percentages by using Gas Chromatography. Thus the lipase enzyme behaviours differences have been tried to explain between the strains.