İstanbul metropolitan alanında kentsel arazi değerlerinin mekansal dağılımının analizi
Analysis on spatial distribution of urban land values in Istanbul metropolitan areas
  1. Tez No: 222584
  2. Yazar: HASAN MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Degerleri, İstanbul, Lokasyon Degeri, Arazi Deger Modeli, Land price, land value models, stanbul, location value, urban economy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalısmada, İstanbul Büyüksehir Belediyesi sınırları içindeki mahallelerin ortalama arazi degerlerinin hangi kentsel ve ekonomik faktörler sonucu olustugu arastırılmıstır. Bu konuda yapılan akademik arastırmalar incelenmis, bu arastırmalar dogrultusunda önemli etkenler belirlenmistir. Arastırmada özellikle merkezi alanların, ulasım agı ve raylı sistemlerin, yapılasmıs çevrenin, ticaret, hizmet ve sanayi alanlarının çevrelerindeki araziler üzerindeki ekonomik etkilerinin belirlenmesi hedeflenmistir. Bu hedef dogrultusunda olusturulan çoklu regresyon modelinin sonuçları yorumlanmıstır. Kentsel arazi deger modellerinin stanbul gibi karmasık mekansal yapıya sahip kentler için önemi belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
This paper investigates the factors which effected tax based land prices in stanbul. Regression analysis is used for investigation. According to the results of the analysis, the most important factors are: building coverage ratio, distance to the station, floor area ratio, distance to the sea shore, distance to the CBD, net population density, distance to the sub-centre, distance to the industry and distance to the hospitals. The result of the study can be useful for the real estate investors, urban planners, tax assessors and policy makers. Using land valuation model in complex cities like stanbul is very importance to make decision about future of city.