Product character: A semantic analysis on visual evaluation of automobile design
Ürün karakteri: Otomobil tasarımının görsel değerlendirmesi üzerine semantik bir inceleme
- Tez No: 222588
- Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Ürün Karakteri, Semantik Diferansiyel, Otomobil Tasarımı, Product Character, Semantic Differential, Automobile Design
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, ürün görünümüne bağlı olan estetik, semantik ve sembolik özelliklerden yola çıkarak ürün karakteri incelenmektedir. Dil kullanımı açısından, ürün biçiminden ve belirli tasarım parçalarından ortaya çıkan karakteristik özelliklerin sıfatlar yardımı ile atanması açıklanmıştır. Otomobil tasarımında ürün karakterini gösterebilmek açısından bir örnek çalışma referans alınmıştır. Ürün göstergebilimi, anlamın özellikle otomobillerin görsel değerlendirmesinde belirli tasarım parçaları üzerinden nasıl oluşabildiğine ışık tutmaktadır. Çalışmada ?semantik diferansiyel? olarak adlandırılan yöntem ile bir kullanıcı araştırması yapılmıştır. Amaç, otomobillerin tasarımcıları ya da üreticileri tarafından belirlenmeye çalışılan karakteristik özelliklerini kullanıcı algısı ile karşılaştırabilmektir. Araştırma sonucu sıfat çiftlerinin kullanımı kantitatif bilgiye dönüştürülmüş ve istatistiksel olarak incelenmiştir. Sonuçlar sadece kullanıcı algısında, cinsiyetler arasındaki farklılık ve benzerlikleri açıklamakla kalmamış ayrıca istenilen izlenimlerin, kullanıcılara, biçim dilini oluşturan belirli tasarım parçaları üzerinden iletilebildiğini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study product character was examined on the basis of dimensions relating to product appearence such as aesthetics, symbolism and semantics. From a linguistic point of view, the usage of adjectives were illustrated to attribute characteristics to product form and particular design elements. A case study was cited in order to exemplify the product character in automobile design. Product semiotics sheds light on how meaning emerges from particular design elements in the visual evaluation of automobiles. A semantic differential survey was incorporated into the study. The aim was to compare the user perception with the characteristics of cars that were intended by designers or manufacturers. Quantitative data was extracted from the adjective scales used in the questionnaire and statistically analysed. The results not only clarified the resemblances and differences in user perception between genders but also verified that impressions can be conveyed to users through particular design elements constructing the form language.