Synthesis of polymeric and cationic surfactants for emulsion polymerization of styrene and vinyl acetate
Stiren ve vinil asetatın emülsiyon polimerizasyonu için polimerik ve katyonik yüzey aktif maddelerin sentezlenmesi
- Tez No: 222587
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHİRE FİLİZ ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: surfactant, polystyrene, poly(vinyl acetate), emulsion polymerization
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmamızda iki faklı yüzey aktif sentezlenmiştir. Polimerik yüzey aktif madde, poli(vinilbenzil klorür)den başlayarak N-metil-D-glukaminle modifiye edilerek sentezlenmiştirKatyonik yüzey aktif madde, N,N,N,N-tetrametilendiamin'le desilbromür'ün reaksiyonu sonucunda sentezlenmiştir. Bu yüzey aktif maddelerin karakterizasyonu analitik ve spektrofotometrik olarak yapılmıştır. Kritik misel konsantrasyonu (CMC) kondüktometrik olarak hesaplanmıştır. Polimerizasyon sırasında yüzey aktif konsantrasyonları değiştirilmiştir. Bu polimerizasyonlarda, başlatıcı olarak potasyum persülfat kullanılmıştır. Reaksiyonlar, farklı sıcaklıklarda, vinil asetat için 70°C'de, stiren için 80°C'de gerçekleşmiştir. Polimerizasyon sonrasında, ürünlerin yüzey gerilimi ve vizkoziteleri ölçülmştür. Sentezlenen polimerlerin molekül ağırlıkları vizkozimetrik olarak ölçülmüştür. Sentezlenen yüzey aktif maddeler emülsiyon polimerizasyonu sisteminde kullanılabilir yapıdadır. Reaksiyon sıcaklığı, süresi ve şartları standart emülsiyon polimerizasyonlarından daha rahattır ve endüstriye yatkın çok yüksek molekül ağırlıklı polimerler elde edilmiştir. Anahtar Kelime: yüzey aktif madde, polistren, poli(vinil asetat), emülsiyon polimerizasyonu.
Özet (Çeviri)
In this study, we synthesized two different surfactants. Starting from poly(vinylbenzyl chloride), polymeric surfactant is synthesized from the modification with N-methyl-D-glucamine. Cationic surfactant is synthesized by the reaction of N,N,N,N-tetramethylenediamine with decil bromide. This surfactants are characterized by analytical and spectroscopic methods. Critical micelle concentration is measured conductometrically. Surfactant concentrations are changed during polymerization. Potassium persulfate is used as the initiator in the polymerizations. Reactions occurred, during different temperature ranges, at 70°C for vinyl acetate and at 80°C for styrene. After polymerization processes, surface tension and viscosity of the products are measured. The molecular weights of the synthesized polymers are measured by viscometer. Synthesized surfactants are very practicable for emulsion polymerization. The reaction time and temperature ranges plus conditions are suitable than the standard emulsion polymerization processes. Plus, the synthesized polymers have very high molecular weights and suitable for industrial uses.