Mikrokanal ısıl performansı üzerinde kayma akışı modeli hassasiyeti etkilerinin araştırılması
Second order slip flow effects on heat transfer performance of microchannels
- Tez No: 222590
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LÜTFULLAH KUDDUSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikrokanal, Kayma akısı, ntegral dönüsüm metodu, Microchannel, Slip flow, Integral transform method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tez kapsamında, düzgün dagılımlı ve sabit sıcaklık ile ısıtılan mikrokanalda birinci ve ikinci mertebeden kayma akısı modeli çalısılmıstır. Bu çalısmada, duvarda sabit sıcaklıkta ısı geçisinin ve yalıtımın olması hallerinin kombinasyonundan olusan sekiz degisik ısıl sınır sartı üzerinden hesaplamalar yapılmıstır. Momentum ve enerji denklemleri hidrodinamik ve ısıl olarak tam gelismis sıkıstırılamaz kayma akısı hali için çözülerek boyutsuz hız ve sıcaklık dagılımları elde edilmistir. Kayma akısı sartında dikdörtgen kanal için hız dagılımı bilinmiyor olmasından dolayı, ilk önce momentum denklemi çözülmüstür. Elde edilen hız dagılımı enerji denkleminde yerine konularak sekiz degisik ısıl sınır sartı için sıcaklık dagılımları bulunmustur. ntegral dönüsüm metodu iki kere uygulanmıstır, bir kere momentum denklemi için bir kere de enerji denklemi için. Ayrıca sekiz degisik ısıl sınır sartı için ortalama Nusselt sayıları birinci ve ikinci mertebeden kayma akısı modelleri kullanılarak elde edilmistir. Mikrokanalın ısı transferi karakterine Knudsen sayısının, kenar oranının, ikinci dereceden kayma akısı modelinin ve ısıl sınır sartlarının nasıl etkidigi incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first and second order slip flow models in rectangular microchannels heated at constant and uniform wall temperature is studied. Eight possible thermal versions that are formed of different combinations of the heated and adiabatic walls are studied in this thesis. The dimensionless velocity and temperature profile are obtained by solving the momentum and energy equations for hydrodynamically and thermally fully developed incompressible slip flow. Since the velocity profile for a rectangular channel is not known under the slip flow conditions, the momentum equation is first solved for velocity. The resulting velocity profile is then substituted into the energy equation and temperature distributions are found for eight thermal boundary conditions. The integral transform method is applied twice, once for momentum equation and once for energy equation. And also average Nusselt number is derived for all eight thermal versions with using both first and second order slip flow models. The effects of Knudsen number, aspect ratio, second order slip flow model and thermal boundary conditions on the heat transfer characteristics of microchannel are examined.