Kalp seslerinin gerçek zamanda algılanması ve bilgisayarda analiz edilmesi
Real time acquisition of heart sounds and computer aided processing
- Tez No: 222612
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZÜMRAY DOKUR ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalp sesleri, Fourier analizi, Kısa-Zaman Fourier analizi, Heart sounds, Fourier analysis, Short-Time Fourier analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısmada amaç, hastadan kalp sesinin elde edilmesi ve alınan isaretin bilgisayara gönderilerek analiz edilmesidir. Sesin hastanın gögsünden algılanabilmesi için özel bir mikrofon kullanılmıstır. Sinyal, gürültüden ayırt edilmeyecek kadar düsük genlikte oldugundan (tüm biyolojik isaretler gibi), gürültüyü kuvvetlendirmeden, mümkün olabildigince incelenen biyolojik isaretin kuvvetlendirilmesini saglayan yüksek kazançlı bir enstrumantasyon kuvvetlendiricisi kullanılmıstır. Kalp sesleri düsük frekanslı oldugu için (yaklasık 10?500 Hz aralıgında), yüksek frekans bilesenlerini filtreleyen bir alçak geçiren filtre kullanılmıstır. Elde edilen isareti uygulamalarda kullanılabilir düzeye çıkarabilmek için de ayrıca bir kuvvetlendirici kullanılmıstır. ADC ile sayısal forma dönüstürülüp, seri port üzerinden bilgisayara aktarılan isaretin sayısal olarak analiz edilmesi için gerekli yazılım C programlama dilinde yazılmıstır. Yazılım ile isaretin bilgisayar ortamında gerçek zamanlı gösterimi saglanmıstır. Analiz yöntemi olarak Fourier analizi ve Kısa-Zaman Fourier analizi seçilmistir. Çalısma için hazırlanan program, GerZa_FFT.c dosyası çalıstırılarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to get the heart sounds from patient, then send it to computer and process the obtained signal. A special microphone is used to obtain the sound from patient?s chest and to convert it to electrical signal. The signal amplitude is too low to distinguish the signal (like all biological signals) from the noise. So, an instrumentation amplifier is used to amplify the signal amplitude. Heart sounds have low frequencies (~10 ? ~500 Hz), so a low pass filter is used to reject high frequency components. An amplifier is used to carry the signal amplitude to a suitable level for applications. The signal is converted to digital form using an ADC and it is transferred to the computer via serial port. A software program is written in C programming language to process the signal. Using this program, the signal can be printed and processed in real time. The analysis methods for this thesis are chosen as Fourier transform and Short-Time Fourier transform. The program which is written for this study can be use by running GerZa_FFT.c file.