BEDT-TTF temelli yeni organik süperiletkenlerin sentezleri ve özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of properties of new organic superconducting materials based on BEDT-TTF
- Tez No: 222617
- Danışmanlar: PROF.DR. TURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: TTF, fosforpentasülfit, tiyofen, ditiyin, Keywords: TTF, phosphorouspentasulfide, thiophen, dithiine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada; ET türevlerinin sentezi için yeni yöntemler uygulanmış ve bu amaçla organik süperiletken bileşikler sınıfına giren yeni türevli donor bileşikler sentezlenmiş, yükseltgenme ve indirgenme potansiyel ölçümleri yapılmıştır. Organik süperiletken özellik gösteren tetratiyofulvalen (TTF) bileşiklerinin sentezlerinde karbon disülfür (CS2) gibi küçük moleküllü bir başlangıç maddesinden başlayarak birçok basamak sonunda tiyofen ve ditiyin halkalarına sahip bileşikler elde edilmiştir. Bu amaçla Lawesson's ve fosforpentasülfit (P4S10) reaktifleri kullanılarak 1,8-diketon bileşiklerinden halka oluşturma yöntemi ile tiyofen ve ditiyin halkaları oluşturulmuştur. Tiyofen ve ditiyin halkasına sahip bu bileşikler, civa asetat ile ketonlarına dönüştürülmüş ve trietilfosfit ile reaksiyonları sonucunda donör özellikli yeni TTF türevli bileşikler sentez edilmiştir. Bu metod ile elde edilen ET türevlerinde, ET molekülünden farklı olarak periferal etilen köprüleri üzerindeki konjugasyon sağlanmıştır. TTF molekülleri üzerinde tiyofen ve ditiyin halkalarının eldesi için grubumuzca geliştirilen bu yöntem, literatürde yer alan en iyi yöntem olarak bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the synthesis of new donor compounds as organic superconductors and their redox potentials measurements. For the sythesis of tetrathiofulvalene as an organic superconductor, thiophene and dithiine rings containing molecules are obtained starting from a small molecule, carbon disulfide (CS2). For this purpose, starting from 1,8-diketone compounds, thiophene and dithiiine rings sythesized by ring-closure method, using Lawesson?s Reagent and Phosphorouspentasulfide (P4S10). Thiophene and dithiine ring containing compounds, transformed to their ketones by using mercury acetate and they were coupled with triethylphosphite to form TTF derivatives. ET derivatives, obtained by this method, has conjugation on peripheral ethylene bridges, differing from ET molecule. The method for the synthesis of thiophene and dithiine rings on TTF molecules which is developped by our group is known as the best method in the literature.